БЪЛГАРИЯ

Работниците в неплатен отпуск ще получават по 24 лева на ден

От понеделник работниците от фирмите, които три седмици ще бъдат затворени заради новите по-строги мерки, ще могат да получават по 24 лева на ден. На помощта ще могат да разчитат работещите, които са осигурени на 8-часов работен ден и са в неплатен отпуск.

На брифинга в Министерския съвет социалният министър Деница Сачева обясни, че средствата, които са отделени за новата мярка са за около 50 000 души с 50 млн .лв., а мерките засягат 356 000 души. Обезпечаването на всички мерки ще бъде за около 350-400 млн. лв. към бюджета.

Продължава подкрепата за общопрактикуващите специалисти. Мярката 60/40 продължава да действа. В готовност са от Агенцията по заетостта със схемата за детегледачки, които да бъдат използват в следващите седмици.

Отпускат се и 156 млн. лв. в подкрепа на бизнеса. Мерките ще бъдат подпомогнати от НАП, за да може по най-лесния начин да стигнат до бизнеса. От днес се разширява дейността на банката по отношение подпомагане на бизнеса – облекчени кредити чрез банките партньори. Така големите компании ще могат да получават до 2 млн. лева, а по-малките до 1 млн. лв.

Facebook Comments