ИЗБОРИТЕ НА ФОКУС ИНТЕРВЮТА И КОМЕНТАРИ

Радан Кънев в Сливен: Най-важно на следващите избори е да гласуваме като български демократи

Кандидатът за евродепутат от листата на ПП-ДБ /ДСБ/ Радан Кънев се срещна с граждани на Сливен. Разговорите предизвикаха голям интерес както сред възрастни, така и сред млади хора. Близо два часа Кънев отговаряше на десетки въпроси, свързани с българската и с европейската политики.

По думите му, европейските избори колкото са непопулярни у нас, толкова са важни  за развитието на страната ни. И даде пример:

“Дълги години България в ЕС се държеше послушно. Имаше много унизителен хумор, че “ако искаш да питаш каква е българската позиция – питай каква е германската”, защото българите винаги се съгласяват. Или пък бяхме против всичко. Истината е, че когато си в Европа, българският патриотизъм означава да представиш позицията си такава, каквато е и после да влезеш в преговори”, посочи кандидатът за евродепутат.

Като водещ докладчик на Европейския парламент по директивата за емисиите от промишлеността той коментира и ТЕЦ-Сливен, за който има съмнения, че в него се изгарят нерегламентирано отпадъци. По думите му, това законодателство определя границите, в които различни замърсяващи дейности могат да се осъществяват.

“Бил съм в непрекъснат контакт през целия си мандат с хора от Сливен, Нова Загора, Пловдив, Русе, Павликени и други, които страдат от проблеми със замърсяването на въздуха. Успях, в рамките на тази директива, да заложа много по-строги норми именно за тази дейност – изгаряне на отпадъци, да го свържем с друга директива – за качеството на атмосферния въздух, така че да гарантираме, че в следващите години подобни дейности ще бъдат подложени на много по-строг контрол и на национално, и на европейско ниво. Това е само един пример, в който българският интерес може да бъде качествено защитен в рамките на европейските институции. Тук проблемът е в нивата на корупция – този, който замърсява, той си и назначава хората, които контролират процесите”, обясни още Радан Кънев.

Той е категоричен, че на предстоящите избори е изключително важно да се гласува – както на европейския, така и на националния вот.

“Най-важно е да гласуваме като български демократи, които винаги сме разбирали, че в България политиката трябва да се откъсне от тези дълбоко преплетени среди на организираната престъпност, които са вътре в нашата правосъдна система, в нашето МВР, в нашите служби, които пречат на България да има честно управление, да има борба с корупцията, да има истинско правосъдие. Трябват ни не просто реформи – трябва да изградим цялата система наново. Промените в Конституцията, които бяха приети, са в най-добрият случай основата, върху която един такъв градеж може започне. Но и той ще е много мъчителен, защото всички тези, които нямат интерес от честно общество, те естествено на всяка крачка ще го спъват”, каза Кънев.

По време на срещата с гражданите бяха обсъдени теми като войната в Украйна и позициите на ЕС, земеделската политика, отбраната и много други. След разговорите Радан Кънев символично стана “кръстник” на новия офис на ДСБ-Сливен, който се намира в комплекс “Печ”, етаж 5, офис 1. 

Facebook Comments