СЛИВЕН

Разбраха ли се протестиращите и Община Сливен за велоалеите в града?

След близо двучасови разговори между общинското ръководство, представител на проектантите, колоездачите и протестиращите се взе решение проектът за велоалеята на бул. „Панайот Хитов“ в Сливен да бъде преразгледан отново. 

„Ние още веднъж ще прегледаме проекта, за да видим дали има някакви опции за промяна. Това, което се предложи от едни, веднага се отхвърля от друга група граждани. През цялата работа по този проект ние се опитваме да балансираме различните интереси, на различните групи – на хората, които живеят там, на велосипедистите, на автомобилистите и на бизнеса”, каза кметът на Община Сливен Стефан Радев. 

Представителят на проектантите Марин Васев, заяви, че чисто технически предложението на протестиращите част от алеята или цялата да бъде качена на тротоара е неизпълнимо и няма да отговоря на изискванията на нормативната уредба. 

“Опитваме се решението да е балансирано, така че да засяга най-малко интереси и да дава най-много предимства за придвижване напред на проекта“, допълни Радев. 

„Ако преценим, че мястото за автомобили не е достатъчно, можем една от предвидените по проект ленти за паркиране да я премахнем и да стане част от пространството за движение, в същото време там да разрешим временен престой, така че хората да могат да спират, за да зареждат обекти, да пазаруват“, посочи още кметът. Той обясни, че проектът в този вариант не променя пропускателната способност на булеварда, предвидена е и опция за регулиране на организацията на движение в този периметър при необходимост.

„Винаги сме отворени за диалог и срещи с граждани, да чуем и тяхната гледна точка“, заяви в заключение Стефан Радев.

От своя страна протестиращите дадоха срок на Общината до понеделник, за да намери решение на проблема, иначе протестните действия ще продължат.

Facebook Comments