СЛИВЕН

Расте броят на болните от грип в Сливенско

Расте броят на болните от грип и остри респираторни заболявания в Сливенска област, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. 

През изминалата седмица заболеваемостта в областта е 149,54 на 10 000 души от населението, заяви за “Канал 6” директорът на Дирекция „Надзор на заразните болести“ д-р Даниела Калева.

Тя коментира, че все още не са достигнати предепидемичните нива на интензивност на епидемичния процес. Грипна епидемия се обявява, когато заболеваемостта достигне над 200 на 10 000 души.  Нарастване на броя на болните се отчита във всички възрастови групи, най-силно засегнати са децата. 

Здравните власти следят  ежедневно динамиката в заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания. Извършват се проверки в лечебните заведения за болнична и доболнична помощ, свързани със събиране на данни за разпространението на остри респираторни заболявания и грип, с цел предприемане на необходимите профилактични и противоепидемични мерки. 

Регионалната здравна инспекция препоръчва ограничаване на социалните контакти и избягване събирането на много хора в затворени пространства. “Болните не трябва да провеждат самолечение при висока температура, кашлица и други симптоми на грип, а да потърсят незабавно медицинска помощ. Рискът от усложнения при грипна инфекция е най-висок при децата, бременните жени и хората с хронични заболявания”, коментира още д-р Калева.

Facebook Comments