Сливен

Решено: Учениците от 1 до 4 клас ще учат присъствено

В Сливен и Нова Загора учениците от 1 до 4 клас продължават присъствено обучението си, а от 5 до 12 клас ще учат онлайн. Това гласи окончателната Заповед на директора на Регионалната здравна инспекция, която бе публикувана по-рано днес.

По решение на Областния кризисен щаб, който заседава на 20 януари, всички ученици от градовете Сливен и Нова Загора трябваше да преминат в обучение от разстояние в електронна среда, считано от 24 януари. Информацията бе потвърдена и от директора на РЗИ д-р Николина Иванова. Очакваше се мерките да бъдат разписани в Заповед, съгласувана от Министерството на здравеопазването.

Междувременно, източници на “Канал 6” твърдят, че от Регионалното управление на образованието в петък са изпратили указания към директорите, съгласно които най-малките ученици ще продължат присъственото си обучение. Така, въпреки решението на Щаба, както и липсата на все още официално издадена Заповед от здравните власти, учителите започнаха да информират родителите, че в понеделник децата трябва да са в класните стаи.

Това доведе до объркване сред всички заинтересовани страни. На фона на рекордно високата зоболеваемост в Сливенско, десетките заразени ученици и учители, както и множеството карантинирани класове през тази седмица, децата от 1 до 4 клас ще се върнат в училище. Разбира се, това се случва въпреки препоръките на здравните власти всички ученици да учат дистанционно.

Остава въпросът как и защо се стигна до разнобой между Регионалното управление на образованието и Регионалната здравна инспекция в Сливен, който причини смут и объркване, държейки в напрежение деца, родители и учители.

Не е ясно и по каква причина мерките, които бяха първоначално гласувани от Областния кризисен щаб, претърпяха корекция.

Facebook Comments