СЛИВЕН

Ритуал за деня на Трифон Зарезан се проведе в село Ковачите

Денят на Трифон Зарезан е най-големия празник на лозарите и винарите. По този повод представители на ГЕРБ-Сливен – областният координатор на партията Десислава Танева, Мария Белова и председателят на Общински съвет Димитър Митев, се включиха в ритуала по зарязване на лозята в село Ковачите. Отец Тихон от храм “Св. Димитър” отслужи водосвет за здраве и берекет и даде благословия на присъстващите.

Кметът на Ковачите Атанас Гурков даде начало на ритуала по зарязване и получи венец от преплетени лозови пръчки.

„Днешният ден е обичан и почитан български празник. Той е жизнерадостен и изпълнен с надежда за плодородие, спорна работа и добри дни за лозарите и винарите. Пожелавам на тези, които се занимават с лозарство, да се радват на успешна и плодородна година, а трудът им да бъде щедро възнаграден! Защото създаденото с много всеотдайност и професионализъм вино носи радост от живота, усмивката на приятели и искрата на любовта. Нека благодат да падне върху всяка лоза! Да е благословено виното и хората, които го произвеждат“, заяви Десислава Танева.

Ритуалът за подрязване за берекет на гроздето, се проведе в един от лозовите масиви на село Ковачите, където се отглеждат около 1700 дка лозя. Певческата група от Народно читалище “Пробуда 1934” – село Ковачите поздрави гостите със свои изпълнения.

Десислава Танева и Мария Белова се включиха и в церемонията за днешния празник в село Николаево.

Facebook Comments