България

Родители и учители се обявиха против връщането на големите ученици в клас

Екипите на „Родители за безопасно образование“, „Учители за безопасно образование“ и „Science in the Crisis“ се противопоставиха на връщането на големите ученици в клас с отворено писмо до премиера и до министрите на здравеопазването и образованието. Според тях е неприемливо учениците от 5-ти до 12-ти клас да се връщат в присъствена форма на обучение, с редуване, което ще започне от утре, 4 февруари.

„Считаме това решение за неприемливо, с оглед на вече установените случаи на заболели от т. нар. британски щам на COVID-19 в страната, както и нежеланието на част от родителите да тестват децата. Учениците трябва да останат в дистанционна форма на обучение за по-дълъг период от време, за да не се допуска отново широко и бързо разпространение на вируса сред населението“, заявят от организациите в писмото до отговорните институции.

“В пандемични условия е необходимо да разберем, че рискът от загубата на близък човек е огромен и резултатите върху психиката на децата са още по-травмиращи. Обучението на децата не е спирало от самото начало на пандемията. Учениците преминаха от присъствена в електронна среда, а успехът на дистанционното обучение е на челни позиции в Европа. Добрата интернет връзка, бързото адаптиране на ученици и учители към новите условия са факт. Там, където все още съществуват проблеми с осигуряване на техника и интернет, е необходимо Министерство на образованието да се погрижи тези деца да не отпаднат от образователната система. Но не трябва това да е с цената на преминаване на всички ученици в присъствена форма на обучение и излагане на риск за здравето на всички български граждани”, е мнението на организациите.

„Комбинацията от връщането на част от учениците в клас, както и потенциално отваряне на ресторанти, барове, кафенета, дискотеки представлява двойно увеличаване на риска от разпространение на заразата“, се посочва още в писмото.

Facebook Comments