СЛИВЕН

Свещеници от Сливенска епархия ще се срещнат с митрополит Йоан заради касирания вот

В Сливенска митрополия ще се проведе среща на свещеници с Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, наместник на овдовялата Сливенска епархия. Тя е насрочена на 7 март от 11.00 часа.

Срещата се организира по искане на свещениците, които преди дни входираха протестно писмо в канцеларията на Митрополията, обявявайки се срещу решението на Св. Синод да касира изборите за Сливенски митрополит.

Духовниците настояват за отговор от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан защо, след като той лично е присъствал на избора на 18 февруари и е подписал протокола без особено мнение, няколко дни след това предлага същият този избор да бъде касиран. 

Припомняме, че през месец януари бе определен списък от 10 достоизбираеми епископи, измежду които избирателите от епархията трябваше излъчат двама кандидати, а Св. Синод да определи кой от тях да наследи митрополитския престол. 

Очакваше се на 25 февруари Синодът да направи каноничен избор на нов Сливенски владика, но вместо нов духовен водач, епархията получи касиран вот.

Синодът изненадващо реши да промени и правилата, по които оттук нататък ще се избират митрополитите. Това стана с приемане на Синодална наредба, според която миряните повече да няма да имат право да  участват в избора на епархийските архиереи, а решението ще бъде изцяло в ръцете на Св. Синод.

Против приемането на Наредбата гласуваха Ловчанския митрополит Гавриил, Неврокопския Серафим и Видинския Даниил. Негово Високопреосвещенство на САЩ, Канада и Австралия митрополит Йосиф, който не присъства на заседанието на Светия Синод, също публично изрази несъгласие с новите промени.

По-рано днес, след широкия обществен отзвук и възмущение от страна на стотици миряни и клирици относно случващото се, Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и Врачанския митрополит Григорий излязоха с обща позиция, в която се посочва, че оттеглят подкрепата си от Синодалната наредба.

Ако Наредбата не бъде отменена, на 13 март висшият клир на БПЦ еднолично ще определи новият Сливенски митрополит.

Facebook Comments