СЛИВЕН

Село Бяла отбеляза двоен празник

Балканското село Бяла отбеляза двоен празник – Еньовден и храмовия празник на църквата „Света Троица”. Заместник-кметът на Сливен инж. Стоян Марков беше специален гост на откриването на Празника на билките и Ритуала „Еньово буле”. Той поздрави кмета на селото Добри Добрев, всички жители и гости на Бяла и прочете поздравителен адрес от името на кмета на общината Стефан Радев.

„Приемете най-искрените ми и сърдечни поздрави по повод храмовия празник на църквата „Света Троица” в село Бяла! Днес, на Еньовден, жителите на селото честват и празника на лечебните билки. Използвам приятния повод да поздравя всички самодейци от местното Народно читалище „Христо Ботев 1936″, които влагат толкова мисъл, труд и енергия в празничната програма. Нека днешният празничен ден ви донесе изобилие от радостни емоции, много усмивки и веселие!”, пише в поздравлението кметът Радев.

По време на празника в село Бяла участниците в ритуала направиха обиколка с Еньовото буле. Също така се прави напояване и наричане на моминските китки и се преминава под Еньовския венец за здраве. Всички гости на събитието можеха да разгледат специално организираното изложение на билки, билкови продукти и мед, да дегустират чай от тях и да се забавляват с програмата, представена от самодейците на НЧ „Христо Ботев-1936″.

Facebook Comments