БЪЛГАРИЯ

След протеста и блокадите: Кабинетът ще настоява Украйна да задържи износа си към България

Като част от този кабинет няма да допусна да бъдат ощетени българските земеделски производители и потребители. Това се посочва в изявление на министъра на земеделието, храните и горите Кирил Вътев.

„Трудно приех поканата да поема отговорността на министър на земеделието и храните, защото ясно отчитам натрупаните от десетилетия проблеми в земеделието у нас, сложната политическа и икономическа криза, в която се намираме. Децата ми, които познавате и са в производството сред вас и сега, бяха категорично против. Въпреки това приех с надеждата, че познавайки добре проблемите на агрохранителната верига, заедно с вас ще можем да ги решаваме. Никога не съм се плашил от трудностите, винаги съм се борил за тяхното преодоляване, без да ги заобикалям“, посочва още той.

„Да, нашият водещ проблем е отпадането на забраната за внос на земеделска продукция от Украйна. Нашата продукция, произведена тук в България по всички европейски стандарти е застрашена от дъмпинг. Солидарността ни с Украйна е очевидна, продължава и няма да спре. Единственото, което искаме, е да бъде защитен икономическият интерес на българските производители на храна толкова, колкото и здравето на българските потребители“, подчертава министърът.

В тази връзка кабинетът ще настоява Украйна да задържи износа си към България до пълното уточняване на стоките, количествата и механизмите за лицензионни режими.

„Уточняването на детайли по гореизложеното не може да бъде извършено правилно без участието на Браншовите организации от аграрния сектор. За детайлното изработване на българската позиция в защита на икономическите интереси  на българските земеделски производители, както винаги досега каня избрани от Вас представители по всяко време на среща в МЗХ. В заключение Ви информирам, че след задълбочено обсъждане в Министерския съвет на декларацията от Инициативния комитет за провеждане на общонационален протест в вх.№ 08.00 – 408/ 15.09.2023 г., формулираните искани в 5 точки са удовлетворени“, казва Кирил Вътев.

Facebook Comments