СЛИВЕН

Сливенският художник Мартин Маринов връща към нов живот 148-годишния храм в село Блатец

С лична благословия на сливенския митрополит Йоаникий и решение на епархийския съвет до две седмици ще започне изографисването на 11 сцени по стените на храм „Свети свети Кирил и Митодий“ в сливенското село Блатец. Това съобщи за “КАНАЛ 6” предстоятелят на храма отец Михаил Михалев.

Одобреният проект  е дело на сливенския художник Мартин Маринов, който преди 10 години е направил цялостно фотозаснемане на старите стенописи. 

Важна роля и заслуга за спасяването на храма в село Блатец има и енорийският свещеник отец Михаил Михалев. Близо 13 години, с надежда и упование в православната вяра, той не изоставя идеята за възстановяване на малката църква. Отецът подема редица инициативи за ремонт и облагородяване на храма. През 2014 година с помощта на Дирекция „Вероизповедания“ черквата е частично ремонтирана. В подкрепа на делото, с лични средства и дарения, се включват и хора, които са напуснали селото, но помнят и тачат своите корени. 

Според старите записи в църковната кондика основният камък за градежа на църквата е бил положен през 1872 година, а две години по-късно черквата е била осветена от първия сливенски митрополит Серафим.

Знае се, че част от иконите са работа на прочутия представител на Дебърската художествена школа Нестор Траянов (Трайков) Фръчковски, който е оставил свои творби в Сливен, Нова Загора и околните села заедно с майсторите Христо, Исай и Макрий Макриеви. 

Facebook Comments