СЛИВЕН

Сливенски зърнопроизводители излизат на протест срещу нерегламентирания внос на зърно от Украйна

Земеделски производители от Сливен излизат на протест заради безконтролния внос на пшеница, слънчоглед, олио и други продукти от Украйна. Това обяви днес председателят на Сдружение на зърнопроизводителите от Сливен “Хаджи Димитър” Георги Радев.

Протестът ще започне в 11 часа от летище “Бършен”, от където ще тръгне земеделска техника и ще премине по бул. “Ямболско шосе” до площад “Хаджи Димитър”. Към протестното шествие ще се присъединят и хора от други земеделски отрасли, както и от животновъдния сектор.

Зърнопроизводителите се обявяват против интензивния украински внос на зърнени и маслодайни култури. Според стопаните първоначалната идея е била да се осигури транзитен коридор до нуждаещите се страни от Третия свят, но в момента, след отменените мита, чуждата продукция остава и се търгува на българския пазар. Радев показа изследване от частна лаборатория, според което в украинското зърно има отклонения по редица показатели и е третирано с препарати, които са забранени в Европейския съюз.

Според зърнопроизводителите заради безконтролния внос българската продукция ще бъде компрометирана и при запазване на сегашната ситуация е възможно част от фирмите в сектора да фалират.

Facebook Comments