СЛИВЕН

Служители на ТЕЦ – Сливен излязоха на протест

Служителите на ТЕЦ – Сливен излязоха на протест в подкрепа на колегите си от Марица Изток. За кратко днес те затвориха булевард „Банско шосе“ и обявиха, че простестните действия ще продължат и утре, когато се очаква енергетиците да блокират пътя София – Бургас, в района на село Тополчане.

“Днешният протест възникна спонтанно. Служителите на Топлофикация – Сливен са притеснени, защото в Плана за възстановяване и устойчивост регион Сливен не е включен. Целта на нашите действия е да заявим, че ни има и сме тук. В Сливен също има въглищна централа. Нейното затваряне би довело до екологична катастрофа в града. Сливенската топлофикация има 15 000 абоната. Ако 10 000 от тях решат да си запалят печките, това ще доведе до екологични проблеми”, заяви пред “Канал 6” директорът на ТЕЦ-Сливен инж. Павлин Костов.

Работниците обявиха, че правителството ги лишава от бъдеще. Ако сливенската топлофикация затвори врати, над 300 семейства ще останат без препитание, а детските градини, училищата, болниците и социалните заведения ще останат на студено през зимата. 

Протестиращите настояват да бъде дадено достатъчно време, в което въглищните централи да извървят плавно пътя към декарбонизация.

По думите на инж. Костов, ТЕЦ-Сливен постепенно се модернизира, но към този момент централата няма необходимите финансови средства, за да премине веднага на друг тип гориво. “Работим в тази посока, но промяната е свързана с инвестиция от милиони левове, с които не разполагаме и трябва да вземем от гражданите на Сливен, освен ако не ни бъдат отпуснати от Плана за възстановяване. Ще протестираме, докато ни чуят. Редно е хората, които ни управляват да се вслушат в гласа на народа”, каза още инж. Павлин Костов.

Facebook Comments