България

Смъртен случай в Пловдив е причината за спирането на Астра Зенека

Поводът за временно спиране на ваксината на “Астра Зенека” в България е настъпването на най-тежката нежелана лекарствена реакция – фатален изход за жена на 57 г. в дома й в 03.00 часа.

Това каза на брифинг в Пловдив здравният министър проф. Костадин Ангелов, цитиран от “Фокус”.

“Вчера в 12.00 часа е извършена имунизацията. Жената се прибрала без оплаквания, но в 03.00 часа получава остър задух. Търсят помощ, колегите отиват своевременно на място и установяват екзитус леталис”, поясни Ангелов.

Министърът уточни, че жената е имала доста придружаващи заболявания и сърдечна операция.

По думите му починалата жена не е ваксинирана със спряната партида на ваксината.

“Работната диагноза е остра сърдечно-съдова недостатъчност. Категорично няма образуване на тромби”, коментира той. По думите му няма доказана връзка между смъртта и ваксинацията.

“Искам да стане ясно на всички, че това е една превантивна мярка, за да можем да сме сигурни, след 7 дни, когато излезе заключението на съдебните медиците, как продължаваме с ваксинацията на “Астра Зенека”, каза още той.

РЗИ – Пловдив е изпратило сигнал за сериозна нежелана лекарствена реакция след приложение на ваксината на “Астра Зенека”, съобщиха по-рано днес от Министерството на здравеопазването.

Преди това беше решено да бъдат блокирани наличните в страната количества от ваксината срещу COVID-19 на “Астра Зенека”. Това разпореди и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг.- фарм. Богдан Кирилов със своя заповед, издадена днес, 12 март

Заповедта е във връзка с получена информация, в периода 8-12 март т. г., за настъпили недопустими нежелани лекарствени реакции при правилна употреба на ваксината и започналата в тази връзка проверка на Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/.

Ваксините ще останат блокирани до установяване на обстоятелствата и получаване на препоръки от Комитета за лекарствена безопасност към ЕМА.

В срок до 24 часа Астра Зенека – България и “БулБио – НЦЗПБ” чрез регионалните здравни инспекции в страната трябва да разпоредят на всички лица, на които са доставени количества от ваксината, да преустановят употребата й.

Facebook Comments