СЛИВЕН

Спасявайки пчелите, спасяваме себе си

“Ако изчезнат пчелите, човечеството може да просъществува само 4 години, преди да изчезне.”
Айнщайн

Защо създадохме нашия доброволчески проект с името “Спасявайки пчелите, спасяваме себе си”? 
 
Най-вече защото, пчелите са в беда и това е катострофична новина; както и защото всяко едно действие може да допринесе към тяхното спасяване. Продължете да четете, за да разберете как и вие можете да придоставите своя принос за тяхното спасяване. 
 

Пролетта дойде и пчелите вече обикалят от цвят на цвят. И както всяка година, станахме свидетели на загинали пчели и оплаквания от пчелари. Земеделците пръскат градините и полетата с отрови срещу вредители. Тези отрови обаче убиват и пчелите. Миналата година(2022) дори имаше голям протест на пчеларите. Те поискаха от правителството да вземе мерки и да се забрани пръскането с химически вещества. И тъй като това е обстоятелство, за което е нужно голямо обединение на държавно и обществено ниво в настояшия текст ви представяме стъпки, които можете да предприемете и вие, за да спасите пчелите.

Пчелите са в беда, но в беда са и хората. Светът няма да е същият, ако тези малки насекоми изчезнат.Всеки от нас може да направи по нещо малко, за да помогне да има повече пчели. Например като отглеждаме разнообразни растения. Това може да е дори на малки площи – пред блока или на балкона. Пчели има и в градовете! Така ще осигурим нектар и прашец за тях.

Кои цветя носят най-голяма в полза на насекомите? Важното е цветовете да са прости, да се виждат тичинки и плодници: маргаритки, момина сълза, карамфили, кокичета, всички пролетно цъфтящи, невен, незабравки, петуния, детелина, лютиче и много други. Цъфтящите дървета също са привлекателни за тях. Пчелите предпочитат сини, лилави или жълти цветя. По време на нашата дегустация на мед, която организирахме ние бхяме изложили и определени семена, които привличат пчелите и им помагат. Ако и вие искате да засадите растение докато помагате на пчелите- то засадете именно растение, което да им е от полза. 

В последните години стана популярно градското пчеларство – отглеждат се пчели по покривите на сградите, в дворове и зелени площи. Именно заради това, ние организирахме петиция, в която гражданите на град Сливен се подписаха за създаването на първия зелен покрив в града. Предложението е входирано от нашата младежка група и ако общината реши да озелени покрив на общинска сграда, това не само би спомогнало изключително много на местното биоразнообразие, пчелите и природата, но и би служило като пример за останалите общини. Над 300 души подписаха нашата петиция за зелен покрив и тепърва предстои да следим за развитието на тази инициатива.  

Друг начин да помогнем на пчелите е като подкрепяме местните пчелари и купуваме техния мед. По време на нашата инициатива ние се срещнахме с 5тима пчелари в Област Сливен – които ни разказаха за тяхната дейност, как промотират продажбата на мед и други пчелни изделия; разказаха ни подробно за своята дейност и ние заставаме зад това, че е изключително важно пчеларите да бъдат подкрепени. 
 
Нашият солидарен проект подкрепи и инициативата „Осинови кошер”, чрез която всеки човек може да подкрепи пчелар като си осинови кошер. Като плаща месечен абонамент, всеки може да получи един, два или три буркана мед месечно в зависимост от избрания пакет, както и възможност да посети осиновения кошер. Именно това и сторихме ние като осиновихме 2 кошера, всеки от които в продължение на 12 месеца. Това можете да сторите и вие чрез платформата Истински мед. 
 
Младежката ни група представи и 2 ефективни идеи- измислени от нас- за това как можем да направим града и общността ни едно по-красиво и по-зелено място.
 
Популяризирането на меда, осиновяването на кошери, солидарността към пчелите и подкрепата към местните пчелари е от изключително значение – именно заради това зад нашата инициатива застанаха инфлуенсъри с огромна аудитория като тиктокъра Димитър Стойков, които има над 600 000 последователя и участва в по-широкото промотиране на каузата ни
 
Нашата младежка група организира популяризиране на нуждата от гружа за пчелите и предприемането на действия свързани с тяхното опазване като пубични инициативи, Kahoot игри сред младежи в различни класове и училиша – и всичко това с цел да вдъхновим и вас да станете посланици на пчелите, осъзнавайки, че всяка мака стъпка има значение
 
Ако искате да сте по-активни станете част от младежка група и се включете в инициатива на Европейския Солидарен Корпус
 
ИЗЧЕЗВАТ ЛИ ПЧЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ? 
 
Именно това беше въпросът, които зададохме на всеки пчелар и всеки един от тях потвърди, че за съжаление това е именно така- все повече пчели никога не се събуждат след като изпаднат в зимен сън; все по-малко пчели се връщат от паша и все повече пчелари са прихудени да заземяват кошерите си, защото пчелите им не са се завърнали. Това, което мнозина пчелари откриват когато отворят кошерите, е че пчелите просто липсват. 
 
Пчелата е способна да носи товар, който е два пъти по тежък от нея. Но на крехото си телце, тя носи и огромния товар за бъдещето за човешкото изхранване. 
Ако всеки един от нас предприеме само една от по-горе описаните стъпки, пчелите биха били спасени, а чрез това и ние самите
 
Ако и вие искате да станете част от някоя от нашите инициативи и сте от град Сливен, то можете да се свържете с нас на academyforactiveyouth.com
 

Facebook Comments