БЪЛГАРИЯ

СПА курортите искат ваучери по 720 лева на човек за здравна ваканция

СПА курортите в България настояват държавата да осигури данъчни облекчения за работодателите, които предоставят ваучер за здравна ваканция на стойност 720 лв. на година за всеки свой служител. Това обяви Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (BUBSPA).
 
Идеята ще бъде дискутирана утре на започващия двудневен антикризисен конгрес на сдружението във Велинград. Организацията ще настоява да се обърне сериозно внимание на превенцията и профилактиката, което ще намали със сигурност бюджета за здравеопазване, каза Кацарова. 
 
Ваучери за здравна превенция е единият инструмент. По подобие на системата на ваучерите за храна, фирмите да получават данъчни облекчения, когато дават на служителите си 60 лева на месец или 720 лева годишно под формата на купони за здравна ваканция.
 
Вторият вариант е да се разшири списъкът на НОИ, като бъдат допуснати сертифицираните според Наредба 5 на Министерството на туризма и Министерството на здравеопозването медикъл и СПА хотели. В момента държавата е допуснала дискриминиране и хората не могат да се възползват от частните обекти, защото НОИ не покрива разходите. Освен това бюджетът на НОИ трябва да се увеличи, за да могат повече български граждани да се възползват от програмите за профилактика на хронични заболявания, отбеляза Сийка Кацарова. До момента едва 45 000 човека са ползвали програмите през 2019 г., показват данните на НОИ.
 
Мярката със здравните ваучери вече е предложена и изпратена от сдружението до министъра на финансите Кирил Ананиев, до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, до председателя на икономическата комисия в парламента Петър Кънев, КРИБ и АИКБ. От работодателските организации са скептични и не биха я подкрепили, защото би натоварила допълнително фирмите в тази тежка ситуация.
 

ФИНАНСОВА РАМКА/ УСЛОВИЯ

  • Стойност – 720 лв./за един човек (на постоянен трудов договор) за една календарна година.
  • Срок за използване на ваучера по предназначение – 7 дни (минимум срок на престой в хотел).
  • Дестинация: България – във всички сертифицирани по Наредба 04-14 от 9 октомври 2019 г. на Министерство на туризма и Министерство на здравеопазването центрове – Медикъл/СПА, СПА , Уелнес и Таласо.

Facebook Comments