СЛИВЕН

Съставиха 57 акта за неносена на маски в област Сливен

Над 330 проверки за спазване на противоепидемичните мерки са извършени в Сливенско през последните два дни, съобщиха от Областния кризисен щаб.

38 проверки са осъществени от служителите на Областната дирекция „Безопасност на храните“. Посетени са сладкарски цех, хлебозавод, три предприятия, 7 детски градини, 25 магазини и места за хранене. Две от проверките са били по сигнали на граждани – за неносене на предпазни маски от персонала в търговски обект и за нарушение на хигиената в кухнята на ресторант. При последвалите незабавни проверки нарушенията вече са били отстранени, издадени са предписания.

Инспекторите по труда извършиха проверки в 7 предприятия, не са констатирани нарушения. От Дирекция „Инспекция по труда“ напомнят на работодателите, че имат ангажимент не само към оценката на риска на работното място и съответните мерки за предотвратяването му, но и за осъществяването на контрол по изпълнението на мерките от страна на работниците и служителите.   

Здравните инспектори извършиха 11 проверки, при които не са констатирани нарушения.   

283 проверки са осъществени от служителите на Районните управления на МВР в Сливенска област. Обект на контрол са били обществени места на закрито. Извършени са проверки и в 15 автобуса, обслужващи линиите от Сливен към малките населени места. Общият брой на съставените предупредителни протоколи е 76. Актовете за неносене на задължителни предпазни маски в закрити площи са 57. Предстои да бъдат издадени наказателни постановления. Минималната глоба, предвидена в Закона за здравето за това нарушение, е 300 лева за физическите лица и 500 лева – за юридическите. През изминалите два дни са посетени още 8 нощни заведения – едно в Нова Загора, останалите в Сливен. Установено е, собствениците изпълняват временните ограничения до 2 ноември, въведени със заповед на областния управител Чавдар Божурски, и увеселителните дискотеки и барове не работят.

Анализът показва, че преобладаващите нарушения на противоепидемичните мерки са свързани с неспазването на задължителното носене на предпазни маски на обществени места в закрити площи. Липсата на лична отговорност сред част от гражданите поставя под риск, както тяхното, така и здравето на околните.   

 Ежедневните проверки продължават.  

Facebook Comments