ИЗБОРИТЕ НА ФОКУС

Татяна Султанова: Чистотата на въздуха в област Сливен е и ще бъде мой приоритет

Татяна Султанова е завършила Природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“ в родния си град Сливен. Придобива две магистърски степени: „Генетика и микробиология“ и „Биоразнообразие, екология и консервация“ в Пловдивския университет. Преминала е следдипломно обучение във Fort Valley State University, Атланта, САЩ в област „Биотехнологии“. Като народен представител в 47-мото, 48-мото и 49-тото Народно събрание е избирана за заместник-председател на Комисията по околна среда и водите и член на Комисията по земеделието, храните и горите. Към настоящия момент за четвърти път е водач на листата на Продължаваме Промяната-Демократична България за област Сливен на парламентарните избори на 9 юнитази година.

– Г-жо Султанова, повече от 15 години от кариерата Ви сте отдадена на каузата за опазване на околната среда. Успяхте ли с този натрупан опит да решите конкретни проблеми за гражданите на Сливен и областта?

– Като депутат от “Продължаваме Промяната” в последните три парламента бях активна по няколко казуса, свързани с чистотата на въздуха в област Сливен. Мой приоритет продължава да е битка срещу терора с неприятната миризма от фермата за биогаз в Нова Загора. Знаете, че жителите на града и околните села протестират срещу завода от 2017 г.

В Народното събрание поставих въпроса пред министъра на околната среда и водите Юлиян Попов и изисках да бъде създадена работна група в МОСВ с ясно разписан мандат, задачи, включително и с предприемане на законодателни инициативи, които да решат проблема с миризмите от подобни инсталации в страната. Радвам се, че преди края на 49-ото Народно събрание, работната група представи резултатите от своята работа, включително методи за тяхното измерване, проучване на практиките в Европа, проучване на проблема в страната, вкл. и законодателни изменения. За съжаление, времето на този парламент не стигна, но ще продължа работа върху тази задача и в следващото Народно събрание.

– Ако говорим за чист въздух, не може да не обърнем внимание и на ТЕЦ Сливен. Смятате ли, че Топлофикацията спазва всички норми за екологосъобразност? 

– Опасение будят намеренията на ТЕЦ-а да продължи да използва т.нар. RDF гориво. Става дума за изгарянето на отпадъци, като за никого не е тайна, че произвежданият RDF в България e с много ниско качество. Факт е, че изгарянето на боклука е част от управлението на отпадъците, но той далеч не е най-екосъобразният. Освен това у нас липсват достатъчно добри механизми за контрол от страна на операторите и от страна на отговорните институции – какво, как и къде се изгаря. Например, в Сливен има само една станция за измерване на качеството на въздуха и дори не е ясно кой и кога я поддържа. Важен е и въпросът дали ТЕЦ-ът разполага и с необходимите инсталации за пречистване преди да получи комплексното разрешително за използване на RDF гориво.

Когато говорим конкретно за ТЕЦ-а в Сливен, лично аз приветствам идеята за газифицирането му изцяло. По този начин централата ще премине към екологично чисто гориво, без това да се отрази върху джоба на жителите на града с по-високи сметки за парно.

Категорично се противопоставям здравето на жителите на Сливен да бъде застрашено и въздухът замърсен от изгаряне на отпадъци и ще отстоявам тази своя позиция.

– Извън темата с околната среда, с какво друго успяхте да помогнете на сливналии по време на мандата Ви в Народното събрание?

– Изключително съм щастлива, че училището, на което съм възпитаник – Природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“, ще получи близо 3 млн. лева за реконструкция на учебната сграда. Такова финансиране ще получи и Професионалната гимназия по икономика „Професор доктор Димитър Табаков“ в гр.Сливен. С тези пари ще се подобрят техническата база и учебните условията за гимназистите, което ще осигури съвсем ново качествено ниво на образованието в тях.

Противопоставих се и на идеята за затваряне на ОУ „Хаджи Димитър“ в сливенското село Бяла и ОУ „Васил Левски“ в село Стара река. Това щеше да затрудни достъпа до образование на десетки деца от околните планински села. Благодарение на усилията ни, засега училищата остават отворени.

Радвам се, че успяхме да спасим ичеренската гора от изсичане.

Активно съдействах за намиране на решения на десетки проблеми, поставени ми от жители на областта в рамките на моята приемна, която провеждам абсолютно всеки понеделник в офиса на Продължаваме Промяната в гр.Сливен.

За коалиция „Продължаваме Промяната-Демократична България“ можете да гласувате с бюлетина № 14, а преференцията за Татяна Султанова е 101.

Facebook Comments