ИЗБОРИТЕ НА ФОКУС

Татяна Султанова: Ще продължа да помагам на училищата и образователните институции в Сливен и региона, колкото и това да не се харесва на ГЕРБ

Не одобрявам влизането в предизборна полемика и то по една от най-значимите теми в нашето общество – образованието.  Публикуваното обаче от един бивш министър на образованието от ГЕРБ ме кара да взема отношение и да повдигна важни за българското общество въпроси, валидни особено за Сливен и региона.

На първо място, радвам се, че съм търсена за съдействие от директори и учители на училища и детски градини в региона за решаване на техни проблеми и затруднения, които срещат в работата си и с готовност откликвам и ги подкрепям, без условия. Бях потърсена за съдействие от две сливенски училища, цитирани в публикацията на бившия министър, и се радвам, че заедно успяхме да защитим техните проекти, бе проведена законосъобразна процедура и училищата ще получат голямо финансиране от по 3 млн. лв., което никога до сега не се е случвало. Горда съм, че имам принос за създаване на привлекателна и добра училищна среда в Сливен и без колебание ще продължа да подкрепям образователните институции в област Сливен. Колкото и това да не се харесва на бивши министри и политически партии.

Горда съм и за това, че благодарение на правителството на акад. Денков за пръв път са факт прозрачни онлайн конкурси за директори на училища, има 700 млн. лв. повече за образование, 30 000 безплатни дигитални ресурси в Дигиталната ученическа раница, безплатни детски градини, безплатни учебници от 1-12 клас и са стартирани дълго отлагани съществени реформи в сферата на образованието.

Важно е обаче, да си зададем въпроса какво беше направено по времето на управлението на ГРЕБ и по-конкретно от техния министър за ранното отпадане на ученици от образователната система в Сливен и региона, за интеграцията на децата от ромски произход, какво беше направено за да се напълнят училищата с деца, вместо да се търсят начини за тяхното закриване, какво беше направено за толкова години, за да бъдат подпомогнати учителските екипи, които работят с деца от уязвими групи, какво беше направено в българското образование да отговаря реално на европейските и световни стандарти, а не на измислени цифри, знае ли бившия министър какви точно са проблемите и пороците на образованието в Сливен и региона?

Знае ли бившия министър как се „назначават“ учители и директори в общинските училища и детски градини в региона, знае ли кой „одобрява“ тези назначения, знае ли през чия санкция минават, знае ли, че ако си кадърен и образован млад учител нямаш шанс да започнеш работа, ако не получиш необходимото „одобрение“, знае ли кой иска да политизира общинското образование?

Знае ли бившият министър всичко това? Защото тези и много други въпроси са ми поставяни ежедневно при срещите ми с жители на региона и пряко потърпевши от тези установени „практики“.

 

Facebook Comments