ЛЮБОПИТНО

Тодоровден е!

Православната църква почита днес паметта на свети великомъченик Теодор Тирон. Празникът е известен още като Тодоровден и се отбелязва винаги в първата събота след началото на Великденския пост.

Петдесет години след смъртта на св. Теодор, гонителят на християните император Юлиан Отстъпник (332-363) продължавал да желае възвръщането на езичеството. Знаейки че 40 дни преди Великден християните спазват строг пост, решил да се подиграе с тях и да ги застави да ядат идоложертвена храна.

Император Юлиан наредил на градоначалника в Цариград да напръска тайно с кръв всички постни храни на пазара и християните, като ядат, макар и без да знаят, да се осквернят и тъй да бъдат подиграни и обявени за езичници. Градоначалникът сторил, каквото му било заповядано. Но за Божието око това не могло да бъде тайна. Бог, който промишлява за своите раби и не желае да бъде смущавана тяхната вяра, направил да се открие нечестивият замисъл.

Църковното предание разказва, че св. Теодор Тирон се явил на цариградския архиепископ Евдоксий, известил му наредбата на Юлиан Отстъпник и му заръчал да съобщи това на верните – да предупреди християните през тази седмица да не вземат никаква храна от пазара. На запитването на архиепископа какво да ядат през тия дни, св. Теодор отговорил – да си приготвят жито, то да им бъде храната. Предупредени за наредбата, християните не взимали никакви храни от пазара. Юлиан разбрал, че лукавият замисъл е разкрит, останал посрамен и пуснал неосквернена стока на пазара.

Оттогава за благодарност на първата събота от Великия пост Църквата възпоменава паметта на св. великомъченик Теодор Тирон. 

Според народното вярване на този ден светецът съблича своите девет кожуха, яхва бял кон и отива при Бога да измоли лято. На този ден се организират кушии – надбягвания с коне, затова празникът е наричан още Конски Великден.

Имен ден празнуват днес Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора, Дора, Доротея, Дорина, Дара и др.

Честит празник! 

Facebook Comments