Сливен

Три години затвор за мним лечител и ясновидец

По внесен обвинителен акт на ямболската районна прокуратура е наложено ефективно наказание от три години „лишаване от свобода“ спрямо Златко Д. за измама. Той е подвел 13 лица от различни населени места, в областите Стара Загора, Русе и Ямбол. С това си действие им причинил вреда в размер на над 27 500 лева.

Според държавното обвинение той се е представял за „ясновидец, лечител, знахар, оператор по сензорна медиаторика, сензитив и феноменолог“. Заблуждавал възрастните хора чрез обяви във вестниците „Ретро“, „Здраве за всички“ и „Пенсионери“, публикувани периодично за времето 2016-2018 г.

В тях подсъдимият посочвал, че срещу заплащане на пари и даване на различни вещи ще излекува тях или техни близки, ще развали направени им магии, ще реши техни семейни проблеми и проблеми с наематели, ще оправи влошени взаимоотношения с техните деца. Посочвал и телефонни номера за връзка с него. На обявите се отзовавали пострадалите лица, които споделяли проблемите си, с цел да им помогне.

За „услугите“ си подсъдимият получавал пари и ценности (най-често златни накити), като общата стойност на нанесената щета за всички пострадали възлиза на 27 573 лева. Ефект от действията на Златко Д. нямало, което накрало пострадалите и техни близки да сигнализират в полицията за извършените престъпни деяния.

Осъдителната присъда на Районен съд – Ямбол е окончателна. Тя е потвърдена и от Окръжния съд в града. Присъдата ще бъде търпяна в затвор при първоначален „общ“ режим.

Facebook Comments