БЪЛГАРИЯ

Туристическият бранш не иска сливналийката Стела Балтова за служебен министър

Президентът Румен Радев е готов със състав на служебен кабинет, обяви проф. Пламен Киров.

В тази връзка туристическият бранш се обяви против назначаването на Стела Балтова за служебен министър на туризма за четвърти път. Тя е родена и израснала в Сливен. Завършва ГПЗЕ “Захарий Стоянов”, а след това учи в Химикотехнологичния и металургичен университет в София. Продължава образованието си в университета на Северен Елзас, Франция. Магистър е по дигитален маркетинг.

Балтова беше министър през 2017 г., както и през двете служебни правителства през 2021 г.

„Моето лично мнение е, че връщането на Стела Балтова ще бъде най-несполучливият евентуален избор на служебен министър на туризма. Тя не направи нищо за сектора през двата си мандата през миналата година“, коментира пред TravelNews проф. Георги Рачев, председател на Алианса на туристическата индустрия в България (АТИБ) и заместник-председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА). Според него е имало трудна комуникация със Стела Балтова. „Обещаваше някои неща и след това правеше точно обратното“, подчерта той.

Браншът има нужда от действия и предвидимост. Трябва да бъде министър, който разбира от туризъм и има реален опит в практиката, каза Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ). „Връщането на Стела Балтова ще е пагубно за сектора“, допълни тя.

Подобно мнение изрази и Мартин Захариев, заместник-председател на Националния борд по туризъм. „Слагането на Стела Балтова като министър за четвърти път ще е системна грешка на президента Румен Радев“, коментира той. По думите му целият сектор обяви през миналата година, че тя не става за министър, защото не произвежда никакви резултати. Захариев допълни, че днес Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ) ще изпрати писмо до президента Румен Радев със своето предложение за министър и най-неотложните проблеми в сектора.

Председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Георги Щерев очаква новият служебен министър да бъде добър професионалист. „При Стела Балтова нещата се забатачиха през милата година за 8 месеца, като изпуснахме ценно време и загуба на средства за бранша“, обясни той. Според Щерев тя няма никаква представа за проблемите в туризма.

Единствено Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), обяви, че биха подкрепили Стела Балтова за министър, тъй като е навлязла в проблематиката. „Нов човек, който е извън сектора, трудно може да се ориентира и да вземе бързи решения“, подчерта тя.

Други спрягани до момента имена за министри на туризма са Недялка Сандалска, бивш изпълнителен директор на туроператора „Балкантурист“ и бивш заместник-председател на БАТА. В бранша се върти и името на Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (BUBSPA), но пред TravelNews тя отрече да е канена и не се интересувала от позиция в изпълнителната власт.

Автор: Мирослав Иванов/ TravelNews

Facebook Comments