България

Увеличават с 30% заплатите на медиците, работещи на първа линия в борбата с COVID-19

Отпускат се допълнителни над 250 млн. лв. за здравеопазване. С 30% ще се увеличат възнагражденията на медиците, които работят на първа линия в борбата с COVID-19, считано от 1-ви август до края на годината.

6000 души ще могат да се възползват от увеличението. Това са 2468 човека в РЗИ, 203 от Националния център по заразни болести, 87 служители от Националния център по радиология, 170 от НЦОЗА, 175 от ИАЛ, 99 от Мединицски надзор, 1400 служители от психиатричните центрове и др.

Това заяви министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов по време на брифинг.

„За общинските болници до края на годината ще бъдат отпуснати 19 млн. лв., които ще бъдат разпределени между над 70 лечебни заведения“, посочи още той.

„Ще има увеличение на средствата по Наредба 3. Ще бъдат отпуснати 11,3 млн. лв. – 9,5 млн. от тях ще бъдат за 44 болници със структури, в които се лекуват пациенти с инфекциозни заболявания, включително такива с COVID-19“, каза още Ангелов.

Ще се отпусне финансиране за апаратурното оборудване на здравната система – закупуване на апаратура, лични предпазни средства и дезинфектанти.

„До момента Министерството на здравеопазването е закупило 317 апарата за дихателна реанимация. Предстои те да бъдат разпределени между университетските болници. Ще бъдат закупени и 133 такива апарата за общински болници“, съобщи още Костадин Ангелов.

Отпускат се и туристически ваучери на стойност 210 лв. за служителите на първа линия. „Те ще осигуряват 7 нощувки в държавни структури в системата на туризма. Това ще струва 15 млн. лв.“, посочи министър Ангелов.

Facebook Comments