България

Удължават извънредната епидемична обстановка до края на месеца

Извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена с още 15 дни до края на месец юни, ако се налага ще удължим пак, съобщи на заседание на Министерски съвет днес премиера Бойко Борисов.

„По същество ще продължи да се прилага този обем от мерки, който си действа и в момента“, посочи той.

„Няма да правим нищо, което да стресне хората, отваряме театрите и кината, за градския транспорт маските остават задължителни, в затворените пространства ги препоръчваме, това в детайли ще бъде облечено в заповед на здравния министър по-късно през деня“, допълни Борисов.

По думите му, дисциплината, дезинфекцията и дистанцията са трите най-важни неща, които трябва да продължим да спазваме. За да не се стигне отново до ескалация и до там, че болниците да не могат да поемат и обслужват болните. „Трябва да свикнем да живеем с този вирус, от нас зависи да продължим да живеем и работим в почти такава среда, както е било и преди разпространението на коронавируса“, коментира още премиерът.

„Що се отнася до клъстерите , в които за момента се отчита ръст на заразените – Доспат, Сърница, Ясенец, там по най-бързия начин ги овладяваме, без да затваряме градовете, без да създаваме паника и страх“, посочи той.

Facebook Comments