ЛЮБОПИТНО РЕГИОНИ

Ученик от Нова Загора е сред победителите в конкурса „Моето стопанство 2“

Ученикът от Професионалната гимназия по селско стопанство в град Нова Загора Иван Дженев е сред победителите в конкурса “Моето стопанство 2”. Неговият проект „Биологично земеделие-създаване и отглеждане на ябълкова овощна градина“ е класиран на трето място. Той предвижда да създаде екологична градина, в която да засади 840 дръвчета.

Конкурсът „Моето стопанство 2“ е част от съвместната кампания на Министерство на земеделието, храните и горите и Министерство на образованието и науката -„Супер фермер“. Победителите бяха избрани от пет членно жури сред 14 ученици, които подадоха проектни предложения за стартиране на бизнес в областта на земеделието. Участниците се обучават в специалности от направление „Растениевъдство и животновъдство“ от IX до XI клас от професионалните селскостопански гимназии в страната. Те ще получат като награда таблети, а за останалите участници са предвидени електронни книги.

Ето и всички победители в конкурса: 

📌 На първо място със 106 точки бе класиран проектът на Ангел Беев, който е ученик от XI клас в ПГССИ „Христо Ботев“ в Свиленград. Чрез проектното  си предложение на тема“ Култивирано отглеждане на блатно кокиче в района на Свиленград“, той предвижда да отглежда култивираният вид блатно кокиче, от сорта „Снежинка”, в местността „Лозенски път”. Един от най-важните аргументи на Ангел Беев е да се запазят естествените производствени фактори и да се осигури стабилност и устойчиво използване на ценната популация от блатното кокиче.

📌 Второто място бе отредено за Йордан Янакиев от Професионалната гимназия по аграрно стопанство в Добрич. Той участва с представянето на метод за отглеждане на растения без почва – хидропоника. В проекта си описва предимствата на тази технология, като възможност на малка площ да се произведе богата реколта от екологично чисти продукти с ниски разходи за ръчен труд. Идеята му е да приложи хидропониката в изграждане на два парника за отглеждане на разсад за зеленчуци и за декоративни растения.

📌 Проектът „Биологично земеделие-създаване и отглеждане на ябълкова овощна градина“ с автор Иван Дженев от ПГСС в Нова Загора, бе класиран на трето място. Той предвижда да създаде екологична градина, в която да засади 840 дръвчета.

📌 Христина Катранджиева от ПГ по МСС „П.К.Яворов“ в Гоце Делчев заема четвърто място с проекта си „Вкусна академия“. Той  е за производство и предлагане на еко/натурални зеленчуци и еко обучение.  Като начални клиенти за продуктите се предвижда да бъдат детски градини от подготвителните групи и деца от 1-ви и 2-ри клас. Зеленчуците ще се отглеждат по природощадящ начин, без химия.

Кампанията има за цел да подкрепи младите хора, които на този етап правят своя избор на професионално развитие.

Източник: МЗХГ

Facebook Comments