СЛИВЕН

Ученици разкрасяват с графити бетонната стена край скейт парка в Сливен

Започна голямото разкрасяване в района на скейт парка в Сливен. Ученици от 5 до 10 клас от различни училища в града рисуват графити върху бетонната стена на речния канал край спортното съоръжение по програмата „Изкуство срещу вандализъм“. Идеята е да се освежи пространството и да създава младежко настроение.

Символичното начало на инициативата бе дадено на 6 май. Повечето деца дойдоха с родителите си и заедно с тях работиха със спрейовете. Включиха се и малчугани от детските градини. Те получиха напътствия и помощ от художниците Христо Георгиев и Елена Янкова, които са автори на проекта за графитите. Подкрепа дойде и от други професионалисти – стрийт-артистите Иван Станев и Иван Славов. Първи опити за работа с графити направи и зам.кметът Пепа Чиликова. „Всяко дете, всеки ученик са добре дошли и могат да се включат през свободното си време в тези изключително приятни творчески занимания“, каза Чиликова, която е и председател на Местната комисия за борба с противообществените прояви сред малолетните и непълнолетните /МКБППМН/.

„Изкуство срещу вандализъм“ е една от деветте програми , по които работи Комисията. Целта е децата да припознаят себе си в различни по вид дейности, според интересите си, за да уплътнят времето си в творчество, спорт, здравословен начин на живот, екологично възпитание, за да не изпитват потребности от нездравословни за тях неща или от такива, които са вредни за тяхното ежедневие, поясниха от Комисията. В програмите са обхванати 360 ученици, а близо 6000 деца и ученици от общината са участвали в превантивни дейности през цялата учебна година.

Началото на инициативата съвпадна с провеждането на етап от републикански шампионат за скейтбордисти с участието на състезатели от Варна, Велико Търново, Бургас, София, Стара Загора, Русе, Ямбол и представители на домакините от „Скейт клуб – Сливен“. Надпреварата се проведе в скейт парка, който бе създаден през 2019 г. съвместно от Общината и клуба.

Facebook Comments