БЪЛГАРИЯ

Учителският синдикат излезе с декларация в подкрепа на стачкуващите миньори и енергетици

Синдикат „Образование“ излезе с декларация в подкрепа на стачкуващите миньори и енергетици. Учителският синдикат категорично застава зад протеста на  работещите в енергийния и въгледобивния сектор, защитавайки правото им на труд, запазване на работните им места и осигуряване на плавен преход към енергийна независимост.

Синдикат „Образование“ подкрепя и исканията на миньорите и енергетиците за въвеждане на механизъм за капацитет на въглищните централи, като критична инфраструктура на енергийната система за страната, както и отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови потребители от януари 2026 г. до достигане на средноевропейски нива на домакинствата, които се намират в положение на енергийна бедност.

Като част от искания, зад които застават от Синдиката, са също изработване на енергийна стратегия на България до 2050 г., със задължително участие на социалните партньори, както и осигуряване на прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в Териториалните планове на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти.

 

Facebook Comments