СЛИВЕН

Христо Георгиев: Ремонтите на туристическите обекти в Сливен ще ги спасят от разрушаване

Ремонтите, които ще извърши Община Сливен на знакови туристически обекти в града, ще ги спасят от разрушаване. Това заяви Христо Георгиев – ръководител на проекта за възстановяване и реставрация на емблематични и с национално значение къщи-музеи, които са част от интегрирания проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура в общината. Ще бъде извършено възстановяване, консервация и реставрация на Къщите-музеи на Добри Чинтулов,  на Хаджи Димитър, Музея на сливенския бит и Държавната сукнена фабрика. Предвидено е и обособяване на туристически информационен център в сградата на Община Сливен и възстановителни и реставрационни работи на крепостта „Туида“. Част от проекта е и мащабен ремонт на въжената линия Сливен – Карандила.

„Идеята е да се допринесе за цялостното развитие на туризма в региона  и за запазване на културното наследство, което не е много добре финансирано от държавата. В момента всички паметници на културата са в доста незавидно състояние. Най-тежките проблеми в къщите-музеи са покривите, които текат, състоянието на дървената конструкция и отводняването. Смятаме, че това, което правим сега, не е лукс, а правим необходимото, за да спрем разрушаването и загубата на тези паметници на културата“, каза Георгиев. 

Той подчерта, че от много години не са отпускани средства за ремонт на тези обекти. Проектът е разработен преди доста време, но предварителната подготовка до достигане на реалните дейности е дълга. Екипът на проекта е изминал пътя на продължителни съгласувателни процедури за обектите с национално значение, както и за въжената линия.

„Много работа беше свършена през последните години, за да стигнем до този момент. Половин година остава до края на календарната година и си пожелаваме успешна реализация на проекта“, каза още Георгиев по време на старта на дейностите по проекта.  

Facebook Comments