СЛИВЕН

Църквата в Раково има нова икона за храмовия празник на селото

С нова, уникална икона на църквата “Св. Св. Петър и Павел” посрещна своя храмов празник сливенското село Раково на 6 юли. Иконата е с размери 1,50 м на 0,70 м. Тя е монтирана върху външната фасада, над входа на църквата, на мястото на старата, вече избеляла икона на двамата светци. Изработена е от смалтова мозайка, злато, сребро и стъклокерамика. Неин автор е Даниел Иванов – асистент  във Великотърновския университет, където  преподава  иконопис. Завършил е художествената гимназия в Сливен и е бил преподавал там. 

Изработил е иконата за два месеца, заедно с приятелката си Камелия. Даниел е потомък на рода Лукови от село Раково. Когато е гостувал при своите баба и дядо, често е рисувал църквата, която се намира срещу тяхната къща. 

Гост за празника на Раково беше кметът Стефан Радев. 

“Радвам се, че мога да бъда на празника на едно от най-малките, но от най-хубавите села на община Сливен. Селото се развива, заселват се повече хора тук. Надявам се тази тенденция да продължи и в Раково да кипи живот”, каза кметът. 

Кметският наместник на Раково Ирина Платиева поздрави жителите и гостите, като им пожела здраве, много успехи и дълголетие.  

Храмовият празник започна със служба в църквата “Св. Св. Петър и Павел”, отслужена от отец Димитър. След това, на площада се проведе концерт, който завърши с празнична заря.

Facebook Comments