СЛИВЕН

Щафета, мотошествие, 101 каба гайди и хоротека събраха сливенци за 3 март

Националният празник привлече стотици сливенци на централния площад „Хаджи Димитър”. Поканата на Общината към жителите на града да посрещнат заедно Трети март събра хора от различни възрасти, деца и ученици, родители и учители, цели семейства, приятели и гости на Сливен.

Тържествата откри Лекоатлетическата щафета „Освободител” с участието на 192-ма състезатели от до XII клас.  Преди старта на близо 1000-метровото трасе, за  24-те отбора и за публиката прозвуча любимата за поколения българи песен „Моя страна” в изпълнение на Иван Едрев. Ежегодното спортно събитие се проведе за 58-ми път, с прекъсване от една година заради COVID-пандемията. Негов основен организатор бяха отново Центърът за подкрепа на личностното развитие – Детски комплекс и Общината. Преди да връчи наградите кметът Стефан Радев честити националния празник и изрази надежда, че още дълги години жителите на града ще се поздравяват с хубавата традиция на щафетата „Освободител”. Всички състезатели получиха подаръци за усърдието в представянето си. С медали, купи и грамоти бяха отличени класираните отбори от първо до трето място. В групата на учениците от до VII клас това бяха отборите на ОУ „Хаджи Димитър” – с. Селиминово, ОУ „Елисавета Багряна” и ОУ „Д-р Иван Селимински”, от VIII до клас – ПГИ „Д-р Димитър Табаков”, ПГХТ „Акад. Неделчо Неделчев” и ППМГ „Добри Чинтулов”, а от XI до XII клас – ППМГ „Добри Чинтулов”, ПГПЗЕ „Захарий Стоянов” и СОУ „Константин Константинов”.

Градусът на настроението повиши колона от над 50 мощни машини, с които членове на мотоклуб “Хайдути” и техни приятели пристигнаха на площада. По време на спортното състезание те дефилираха с национални трибагреници на моторите си по булевардите и основните улици на града и, подобно на младите лекоатлети, бяха посрещнати с овации до паметника на Хаджи Димитър.

В кулминация на празника се превърна пристигането на виртуозите от школата „101 каба гайди” на Никола Марковски, ръководител и мениджър. Двайсетте музиканти пристигнаха от Смолян. Гайдарската школа е прочута с основателя си Костадин Илчев – единствения българин в списъка на нематериалното културно наследство на България, вписан в две сфери, на традиционното свирене и на традиционните занаяти. Школата е известна и с това, че сред изявените гайдари има три поколения жени. Две от тях – преподавателката Мария Чуртова и нейна колега, бяха в групата и се представиха в Сливен.  

Хората на площада продължиха с участието на деца и младежи от местни ансамбли и клубове към ЦПЛР, НЧ „Хаджи Димитър – 1937″, Военния клуб, СУ „Пейо Яворов”, СУ „Константин Константинов”,  ОУ „Елисавета Багряна”, НЧ „Зора – 1860″, НЧ „Христо Ботев – 1897″, фолклорен клуб „Сливенци”.

Facebook Comments