СЛИВЕН

129 души в Сливенско са се заразили с коронавирус само за седмица

В периода от 5 до 11 октомври в Сливенска област бяха диагностицирани общо 129 души с коронавирусни инфекции. Те представляват близо 20 на сто от всички положителни резултати от началото на епидемията досега. Ръстът спрямо предходния едноседмичен период е от 97 души, съобщиха от Областния кризисен щаб.

По-голяма част от новозаболелите са на домашно лечение, 39 души са приети в болница.

Нарасналият брой на заразените се дължи на регистрирания епидемичен взрив в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост – селище „Качулка“: 54 души, от които 12 потребители и 42 души персонал /от които 23 медицински сестри и санитари/. Всички са на домашно лечение. Към 12 октомври няма нови случаи. Изпълнението на предписаните противоепидемични мероприятия продължава, мерките са засилени.  

През периода бяха диагностицирани  трима лекари, пет медицински сестри и трима санитари. Двама от тях са от доболничната помощ. Останалите заболели са от отделение в болнично заведение. Контактните им лица са установени и карантинирани.     

За съжаление двама пациенти – на 61 и 69 години, изгубиха битката с коронавируса.   

Към 12 октомври активните случаи на COVID-19 са 157. Под домашна карантина са 410 жители на областта. Очакват се резултатите от 35 проби –16 на лица със симптоми, 8 на медицински персонал и 11 контролни.

Областният кризисен щаб отново призовава гражданите да спазват стриктно противоепидемичните мерки като задължително носене на предпазни маски в закрити площи, съблюдаване на физическа дистанция, редовна дезинфекция вкъщи и на работното място и често миене на ръцете. Ограничаването на риска от разпространение на коронавируса е лична отговорност на всеки от нас.

Facebook Comments