СЛИВЕН

150 години безсмъртие: Факелно шествие в памет на Васил Левски в Сливен

С многолюдно факелно шествие в Сливен бяха отбелязани 150 години от обесването на Васил Левски. 150 факли бяха носени от представители на Военно формирование 22 220, ППМГ „Добри Чинтулов”, ПГПЗЕ „Захарий Стоянов”, Регионален клуб „Хаджи Димитър” при Национално дружество „Традиция” и мотоклуб „Хайдути”.

В шествието, предвождано от Военния духов оркестър, се включиха кметът Стефан Радев, заместник-кметовете Пепа Чиликова, инж. Стоян Марков и Камен Костов, председателят на Общински съвет – Сливен Димитър Митев, общински съветници, представители на политически партии, на организации, ученици и граждани. То премина по бул. „Цар Освободител”, ул. „Донка и Константин Константинови” и приключи пред паметника на Апостола.

Програмата за отбелязване на 150-ата годишнина от  гибелта на Апостола в Сливен продължава и утре, 19 февруари, с общоградска церемония. На пл. „Васил Левски” ще се състои  ритуал по полагане на венци и цветя. В 11 часа в град Кермен ще бъде открит бюст-паметник на Дякона.

Традиционно, ППМГ „Добри Чинтулов” и „Мати Болгария” ще се включат в програмата с „Урок по родолюбие” – Спомен и цвете за Михаил Икономов, Михаил Греков, Сава Геренов, Атанас Узунов и Пенчо Черковски – учители в класното училище и участници в комитетите, създадени от Васил Левски, който ще започне в 11 часа пред сградата на гимназията. След урока учениците ще поднесат цветя пред паметните плочи на сподвижниците на Апостола на ул. „Георги Икономов” – Георги Икономов, Сава Райнов, Нено Господинов – Брадата и паметника на Таньо войвода.

Проявите се организират от Община Сливен, в партньорство със Сливенска митрополия и Центъра за подготовка на специалисти.

Facebook Comments