Любопитно

200 години от рождението на Георги Раковски

На 14 април 2021 г. се навършват 200 години от рождението на големия български революционер Георги Стойков Раковски. С редица прояви годишнината ще бъде отбелязана в цялата страна.

Раковски е роден в Котел. Получава начално образование в килийното училище в родния си град, след което заминава за Карлово, а по-късно и за Цариград, където завършва образованието си.

Посвещава живота си на добруването на българската държавност и дава съществен принос за полагане на устоите на независимата българска държава. Основател е на организираната национална революционна борба за освобождаването на България.

През 40-те години на XIX век участва в Браилските бунтове, което го принуждава да емигрира в Марсилия, тъй като е преследван от турските власти. По това време Раковски вече знае цели 7 езика, което го превръща в един от най-ерудираните и образовани българи за времето си. След връщането си от Марсилия, Раковски е изпратен в затвора, където остава за няколко години. След като е освободен, взима активно участие в Кримската война (1853-1856).

След приключването на войната Георги Раковски започва своята обиколка из Балканите. Първо се спира в Нови Сад, където започва да издава вестник “Българска дневница”. След това се установява в Одеса, където създава и първия план за освобождение на България. Неспокойната международна обстановка принуждава Раковски да се премести в Белград. Там създава втория план за освобождение на България и основава Първата българска легия (1862 г.), в която взимат участие редица бъдещи революционери, сред които и самият Васил Левски. До смъртта си през 1867 г., Раковски става автор и на третия план за освобождение на България, както и издател на нови вестници.

Активната дейност на Георги Раковски изиграва изключително важна роля за бъдещето на националното освободително движение у нас. Освен че полага основите на революционната борба, той повлиява върху възгледите и мирогледа на бъдещите дейци за свобода.

 

Facebook Comments