СЛИВЕН

38 години от атентата на гара Буново

Днес се навършват 38 години от атентата на гара Буново. Извършен е на 9 март посредством бомба, поставена във вагона за майки с деца на влака Бургас – София. Същият ден избухва бомба в кафе-сладкарницата на хотел „Сливен“.

Бомбата е била с часовников механизъм, а часът бил разчетен да съвпадне с навлизането на влака в тунела в района на гара Буново. Там паниката и липсата на достатъчно въздух биха довели до възможно най-голям брой жертви. 

Заради маневра на гара Златица влакът закъснява с две минути и взривът избухва в 21:31 ч. на гарата, а не в тунела.

На мястото на инцидента пристигат министрите на вътрешните работи и на транспорта Димитър Стоянов и Васил Цанов. Вагонът е откачен. Шест часа жертвите и ранените се извозват в околните градове, а останалите пътници са подложени на строга проверка от страна на органите на реда – кой и кога си е купил билета, къде се е качил и с какъв багаж. Едва тогава влакът продължава своя път към София.

В атентата загиват 12-годишният Георги Цветанов, 13-годишният Стефан Атанасов, 40-годишният Емил Георгиев, 63-годишният Николай Генков и 64-годишната Райна Бозукова. Сред жертвите са глухонеми деца, прибиращи се вкъщи. Ранени са тежко 9 души и сред тях също има 2 деца.

Взривът е дело на активисти на нелегална протурска организация. Покушението идва като реакция на Възродителния процес, който е най-големият железопътен атентат в българската история по брой на жертвите. През април 1988-ма година трима души, пряко участвали в посегателството, са осъдени на смърт.

През 1990 г. на сградата на гара Буново е открита паметна плоча. На 11 септември 2007 г., близо до гарата, е построен паметник на жертвите. Той представлява монументална скулптурна композиция, висока 7 метра.

Facebook Comments