СЛИВЕН

93 автори от цялата страна се включиха в Десетия национален конкурс за поезия „Дамян Дамянов”

Музика и поезия изпълниха сцената на зала „Сливен” вечерта на 14 май. На тържествена церемония Община Сливен връчи наградите на Десетия национален конкурс за поезия „Дамян Дамянов”. В него тази година се включиха рекордните 93 автори от цялата страна. Кметът Стефан Радев поздрави всички присъстващи и отбеляза, че това събитие е своеобразно уважение към паметта на големия сливенски поет.

„Дамян Дамянов е най-нежният и светъл символ на нашия град. Неговата поезия е магия. Тази награда, която Община Сливен дава вече за десети път, е в негова чест. Тя е знак на почит и признание към неговото творчество. Пожелавам на всички участници в конкурса – и предишни, и настоящи, и бъдещи, да могат да докосват така с думите, както Дамян Дамянов го прави до днес. Пожелавам ви здраве, много успехи и непресъхващо вдъхновение!”, каза в приветствието си кметът.

Той връчи наградата на големия победител Кръстьо Раленков. Носителят на тазгодишното отличие е роден през 1965 година в Панагюрище. Завършва философия в СУ „Св. Климент Охридски”. Автор е на няколко поетически книги – „Денят на еднодневката”, „Кислород”, „Смъртта разпитва вече кой си”. Има публикации в периодичния печат и редица литературни издания. Раленков получи плакет, диплом и парична премия в размер на 1500 лв., осигурени от Община Сливен.

„Това е десети юбилеен конкурс. За мен е чест да съм носител на наградата тази година. Самият факт, че толкова години вече се поддържа, никак не е малко в тези трудни финансови времена. Така че прави чест на организаторите, че продължават да го правят”, заяви Раленков.

Наградата за дебют получи Анастасия Стоева от София. Тя е критик, поет, дизайнер, илюстратор и аниматор, изучавала анимационно кино в Нов български университет. Публикува разкази, статии, сценарии и стихове в различни периодични издания. Наградата за дебют се предоставя от Агенция „Компас”-Сливен – грамота и ангажимент за издаване на следващата книга на автора. Отличието й беше връчено от председателя на журито в конкурса – съпругата на Дамян Дамянов, поетесата Надежда Захариева.

„Близо 100 книги се включиха в конкурса. Докато ги четях се сетих за една древна мисъл, че думите са следите от стъпките на мисълта. А ние читателите ставаме следотърсачи и стигаме там, може би не винаги, където ни водят самите поети. А поетите си отиват, съпругите също, любимите също, но когато стиховете са хубави, те остават и след нас. Вече 25 години Дамян не е сред нас, но остава един от най-четените и любими поети в България”, каза пред гостите Надежда Захариева.

Тази година членове на комисията в конкурса бяха: поетесата Валентина Радинска – носител на наградата на Община Сливен за литература и изкуство „Добри Чинтулов” за 2014 година, Тенко Тенев – поет, председател на Дружеството на писателите в Ямбол и носител на наградата „Дамян Дамянов” за 2008 година, Деньо Денев – поет, носител на наградата „Добри Чинтулов” за 2013 година, и носител на наградата „Дамян Дамянов” за 2012-а, и д-р Росица Петрова-Василева – директор на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен.

А от сцената на зала „Сливен” част от творчеството на Дамян Дамянов прозвуча, пресъздадено от младите таланти от театрална трупа „Опит за летене” при Профилирана хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов”-Сливен с ръководител Николина Велчева, съвместно с рок-група „Монолог” при ПХГ гимназия „Дамян Дамянов”, с ръководител Виолина Попова.

Facebook Comments