БЪЛГАРИЯ

АБВ се “развежда” с БСП, ще подкрепи “Български възход” на Стефан Янев

АБВ няма да продължи коалиционните си взаимоотношения с „БСП за България“. За предстоящия парламентарен вот на 2 октомври партията ще даде подкрепата си за коалицията, водена от Стефан Янев, „Български възход“, съобщи пред медиите председателят на АБВ Румен Петков.

Той подчерта коректността на партията в партньорството й с „БСП за България“, но също така акцентира и върху различията в съвместната работа в 46-ото и 47-ото Народно събрание, където АБВ  беше представена от заместник-председателя Владимир Маринов.

Сред различията между двете формации Петков посочи отношението към деинституционализацията на държавата, където ярък пример е министърът на културата в кабинета на Кирил Петков.  

„За всеки нормален български гражданин трябва да е ясно, че който гласува за Кирил и Асен получава Наско (бившият министър на културата Атанас Атанасов), изтъкна Петков.

Политическата програма, която е обсъдена и приета от ПП, ДБ и БСП, също е сред причините за невъзможност за съвместна работа между „БСП за България“ и ПП АБВ. Още в първия вариант на програмата АБВ предупреди, че такава програма не могат да подкрепят поради няколко важни проблема: погромът, който се планирал да бъде извършен в Министерство на земеделието, отношението към енергетиката и унизителната номинация на Асен Василев за премиер, обясни Румен Петков.

Заместник-председателят на АБВ Владимир Маринов обяви акцентите, върху които партията стъпва в подкрепата си за формацията на Стефан Янев

  • Независимост и разделение на властите (пример за безпрецедентен удар по цял сектор – обезличаване и ликвидиране на съвкупност от дейности в Министерството на земеделието)
  • Енергийната сигурност на България – за диверсификация, но с ясни условия, гарантирани количества на оптимално добра цена, без значение от доставчика на природен газ. Ядрената енергия – запазване на позициите на държавата.
  • Инфраструктурно обезпечаване и магистрална свързаност към съседните държави.

Маринов подчерта, че това са важните за АБВ акценти в дейността на партията, независимо от формата й на участие в изборите.

Заместник-председателят на АБВ Петър Първанов каза, че в оперативен план областните председатели на партията в цялата страна ще координират работата си с местните представители на „Български възход“. Той изрази увереност в доброто взаимодействие между АБВ и коалицията на Стефан Янев и добро представителство в 48-ото Народно събрание.

Снимки: АБВ

Facebook Comments