СЛИВЕН

Акция “Зима” стартира с масови проверки в Сливенско от 1 ноември

За поредна година “Пътна полиция” започва масови контролни проверки в Сливенска област от 1 ноември в рамките на акция “Зима”, съобщиха от Областната дирекция на МВР. По време акцията ще се проверява подготовката на автомобилите за движение в зимни условия. 

Организацията и дейностите се провеждат от отдел “Пътна полиция” по инициатива на Съюза на българските автомобилисти с подкрепата на Българския червен кръст, Агенция „Пътна инфраструктура” и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”.

Акция “Зима” ще продължи до 30  ноември, като в тези дни ще се проведат три кампании.

Първата кампания е “С безопасно пътно превозно средство през зимата”. Тя ще се състои от 1 до 10 ноември. Ще се следи за изправност на светлините в съответствие с нормативните изисквания – използване на светлоортазителни жилетки, знаци и други елементи от водачите на велосипеди, индивидуални електрически превозни средства /тротинетки/ и превозни средства с животинска тяга, които способстват този вид пътни превозни средства, да бъдат лесно забележими в тъмната част на денонощието.

По инициатива на Пътна полиция – Сливен е предвидена информационна кампания, която да достигне до водачите на индивидуални електрически превозни средства /тротинетки/. Акцията предвижда запознаване с промените в Закона за движение по пътищата, касаещи този вид превозни средства, както и всичко необходимо като оборудване и поведение на пътя. 

Втората кампания е “Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя”. Тя е предвидена за дните от 11 до 20 ноември. Ще бъдат санкционирани, както пешеходци, пресичащи неправилно, така и водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците. Контролът ще бъде завишен в часовете, когато се стъмнява и видимостта е по-малка, както и в тъмната част на денонощието. Ще се наблегне на превантивния контрол на пешеходци, които пресичат неправилно. По предписание на пътна полиция с решение на Общинската комисия по безопасност на движението продължава изграждането на заграждения на опасните участъци за пресичане, изграждане на осветени пешеходни пътеки, освежаване на маркировката и други дейности на стопаните на пътя, които да допринесат за намаляване брой на пътните инциденти с пешеходци.

Третата кампания е “Безопасно шофиране през зимата”, насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците. Тя ще се проведе за времето от 21 до 30 ноември. Ще се осъществява контрол над техническата изправност на автомобилите и подготовката за движение при зимни условия. Освен проверка на светлините, ще се извършва проверка на гумите, при които дълбочината на грайфера трябва да бъде равна на 4 мм или по-голяма, системите за почистване на стъклата, оборудването на автомобила със задължителните триъгълник, жилетка, аптечна, пожарогасител. 

По време на кампаниите ще се следи и за нарушения, пряко влияещи на пътния травматизъм като употреба на алкохол, наркотици, неправоспособност и превишаване на скоростта.

И тази година третата неделя на месец ноември  е обявена за Световн ден за възпоменание на загиналите при пътни произшествия. На 15 ноември 2020 година е предвидена превантивно-информационна кампания с участието на младежите доброволци от БЧК – Сливен. На този ден традиционно Пътна полиция и БЧК  информират водачите за основните причини за възникване на пътни инциденти и апелират за толерантност на пътя.

Facebook Comments