Сливен

Алпинистът Атанас Скатов е загинал, откриха тялото му

Тялото на Атанас Скатов е открито и хеликоптер на пакистанската армия в момента го транспортира от Базовия лагер към Скарду.

Припомняме, че Скатов е паднал заради скъсано въже, докато се е връщал към базовия лагер.

Сливналията бе част от мащабна експедиция, целяща зимно изкачване на втория по височина и най-труден връх на планетата К2.

По-рано организаторите от Seven Summit Trek съобщиха, че опитът за атака на върха е преустановен заради влошаване на времето и групата е тръгнала надолу.

По последни данни и други трима алпинисти са в тежка ситуация в района на К2.

42-годишният Атанас Скатов е изкачил десет осемхилядника, като до Хималайската корона му остават К2, Шиша Пангма, Броуд Пик и Нанга Парбат. Той изкачи самостоятелно и без кислород Чо Ойю, а без шерпи стъпи на Гашербрум I и Гашербрум II. Освен това българинът е първият веган, изкачил върхове като Аконкагуа (6961 метра), най-високия връх в света Еверест (8848 метра), както и Анапурна 1 (8091 метра) и Лхотце (8516 метра).

Сегашната му цел бе зимно изкачване на К2. Първото такова бе осъществено през януари тази година, когато общо десетима непалци стъпиха заедно на най-високия връх в Каракорум.

Екипът на “Канал 6” изказва съболезнования на семейството и близките на Наско! Поклон пред силата на духа му! Неговите постижения и нестихващата му воля към върха никога няма да бъдат забравени!

Facebook Comments