ЛЮБОПИТНО

Археолози от Ямбол подновяват разкопките на Кабиле

От 1 октомври започват разкопки на един от най-старите археологически обекти в България – тракийският и античен град Кабиле, съобщи директорът на ямболския исторически музей Стефан Бакърджиев.

Тази есен проучванията ще бъдат без участие на студенти – археолози, финансирането, което е в размер на малко по-малко от 23 000 лв., е осигурено от Министерството на културата.

Ще се проучва терен, на който през 2018-та година е било направено мащабно изследване с георадар и са „прихванати“ очертанията на основи от сградата на т.нар. „принципия“, щабът на някогашния римски легион. Обектът е с огромни размери, близо 2 дка, очакванията са тук да бъдат намерени нови артефакти, след като преди  две години екипът на Бакърджиев попадна на надпис, указващ изграждането на терми за легионерите от времето на император Антоний Пий /138-161 г. от новата ера/.  

От него става ясно, че това е било банята на Втора кохорта на луцензиите, строена е била по времето на император Марк Аврелий (161-180 г.). Строежът е бил надзираван от префекта на кохортата Елий Руф.

След окончателното завладяване на Тракия от Римската империя, в крепостта под Зайчи връх е била разположена кохорта. Тя е охранявала част от южната граница на империята през III и IV век до второто готско нашествие през 378 година, напомни Стефан Бакърджиев.

По време на проучванията са разкрити части от укрепителната система на древния град, проучено е светилището на хълма Зайчи връх, казармите на римските кохортите, две бани, една базилика, една църква, стопански и административни помещения свързани с ежедневния живот. Проучени са и част от плоските и могилните некрополи в хинтерланда на античния град.

Кабиле е унищожен през VI в. по време на аварските нападения в провинциите на Римската империя. През средновековната епоха на територията на античния град възниква малко селище.

Въпреки ограниченията заради коронавирусната пандемия през тази година през резервата са преминали около 9 000 наши и чуждестранни туристи, уточниха от РИМ – Ямбол.

Facebook Comments