ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ АПРИЛ 2023

Асен Василев в Сливен: Преднината на ПП-ДБ е ясен знак, че българите избират европейския живот пред стабилната бедност

“За първи път в историята на “Продължаваме Промяната” и “Демократична България” всички социологически агенции ни дават преднина преди изборите. Това е ясен знак, че българските граждани предпочитат Европа и европейския живот, а не да стоим стабилно бедни“, заяви съпредседателят на “Продължаваме Промяната” Асен Василев по време на посещението си в Сливен.

“В основата на регионалната политика, която сме заложили, е парите, които идват по новите европейски програми, да бъдат разпределени поравно между Северна и Южна България и те наистина да достигнат до всички краища на страната, а не само до няколко големи фирми и няколко големи града. Това е изключително важно, ако искаме да имаме нормален европейски живот във всяка част на страната”, заяви още той. 

“От гражданите на Сливен чухме, че в доста общини има проблем с водата. Важно е този проблем да се реши, за да има достъп до чиста питейна вода, свършеното по канализацията да бъде довършено, за да има пречиствателни станции, а не само поставени тръби за канализация. Другото, което чухме, беше свързано с професионалното образование и как да достигнат средствата, които Европа ни дава за модернизация на фирмите, да достигнат до местните фирми. Начинът да задържим младите хора е добри заплати. За да има добри заплати, трябва да има добри производствени процеси и машини. За да се случи това, трябва средствата от европрограмите да не отиват в 50-100 фирми в страната, а да стигнат до всички предприятия“, отбеляза Василев.

В отговор на въпрос за доклада на Министерството на финансите, в който се предупреждава, че сме изправени пред голям дефицит, той увери, че държавата не е пред фалит. “От президенството също казаха, че всичко е наред. Що се отнася до затягането на коланите – нищо не трябва да се затяга, първо трябва да си съберем данъците. Оказа се, че основният проблем в бюджета за януари е, че при 16% инфлация, при 4% ръст на икономиката от фирмите в страната са събрани 17% по-малко ДДС. Ако имате 16% ръст на инфлацията и 4% ръст на икономиката, нормално е да съберете 20% повече ДДС. Не само че НАП не са събрали повече ДДС, те са събрали 17% по-малко от фирмите в страната. Това говори или за некомпетентност в НАП, в което аз силно се съмнявам, тъй като знам, че преди шест месеца НАП работеше перфектно и си събираше данъците, или говори за лоши управленски практики и чадъри над определени фирми“, кометира съпредседателят на ПП “Продължаваме Промяната”.

Асен Василев определи листата на “Продължаваме Промяната – Демократична България” в Сливенски избирателен район като изключително силна. “Г-жа Сулатанова отново е водач на листата с кандидати за народни представители. Тя успя да спечели доверието както на хората в Сливен, така и на колегите в “Продължаваме Промяната”. По тази причина беше избарана за председател на Националния съвет на партията. Г-н Гвоздейков също е много добре познат в региона. Имаме много силно представителство и в град Котел, както и от нашите партньори от “Демократична България”. Имаме намерение да пресечем феодалните практики абсолютно навсякъде, така че средствата, които получаваме, всички данъци, които събираме, да могат да стигат до всяко едно населено място, независимот от коя партия е човекът, който го управлява”, бе категоричен Асен Василев.

Водачът на коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България” в Сливен Татяна Султанова коментира, че в следващите няколко години България ще получи над 50 милиарда лева по линия на Плана за възстановяване, Оперативните програми и Програмите за двустранно сътрудничество. “Изключително важно е тези пари не само да стигнат до регионите, а да стигнат до хората, за да имат по-щастлив и по-достоен живот. Има как в нашия регион да имаме и добро водоснабдяване, и добра инфраструктура, има как минералните бани отново да заработят, има как “Карандила” да се превърне в значим туристически център, има как хората да получават заплати, които са съизмерими със средните в страната и дори да се доближават до тези в София. Има как да привлечем инвестиции, това може да стане с правилно управление на държавния бюджет и с правилно и прозрачно управление на парите в общината”, отбеляза още Султанова.

Facebook Comments