БЪЛГАРИЯ

Бойко Борисов е с отрицателен тест за COVID-19

Премиерът Бойко Борисов е дал втори отрицателен тест за коронавирус. За това съобщи самият той в профила си в социалната мрежа Фейсбук.

“Отрицателен съм за COVID-19. Това показа втори пореден тест. В съответствие със заповедите на здравните власти мога да посрещна премиера на Република Северна Македония Зоран Заев и да проведем Срещата на върха по Берлинския процес”, написа министър-председателят.

Припомняме, че днес Бойко Борисов и Зоран Заев ще бъдат домакини на Срещата на върха по Берлинския процес, която ще се състои чрез видеоконферентна връзка.

Двамата ще приветстват от София останалите участници в онлайн срещата, сред които са представители на европейските институции, Съвета за регионално сътрудничество, ЦЕФТА, ОИСР, Европейската инвестиционна банка, Банката за възстановяване и развитие, Световната банка и Регионалния център за младежко сътрудничество (RYCO).

В рамките на срещата на върха предстои участниците да направят преглед на постигнатото през изминалата година и да вземат важни за региона и неговата европейска перспектива решения.

Берлинският процес за Западните Балкани е политико-дипломатическа инициатива, лансирана лично от канцлера на Германия Ангела Меркел през август 2014 г. Участници в процеса са страните от Западните Балкани – Албания,  Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, и Косово, както и държавите – Германия, Австрия, Франция, Италия, Хърватия, Словения,  Великобритания, Полша, Гърция  и България.

Замисълът на Берлинския процес е да допълва и подпомага процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани. Дейността на процеса е насочена в три главни направления: икономика и свързаност; помирение и добросъседски отношения; сигурност. Целта на инициативата е да бъдат създадени благоприятни условия за оптимизиране на регионалното сътрудничество чрез инициативи и проекти, чиито резултати имат реално и видимо отражение върху икономическата сигурност и стабилност и приближават държавите от Западните Балкани до нормите и стандартите на ЕС.

Снимка: Интернет

Facebook Comments