МЕСТНИ ИЗБОРИ 2023

Ваня Проданова: Вярвам, че община Сливен може и ще бъде пример за други общини в областта на здравословното хранене при децата

Кандидатът за общински съветник от листата на Пламен Крумов, д-р Ваня Проданова има солидно образование с няколко специалности в направление Хранителни технологии – Безопасност на храните, Хранене и диететика, Етерични масла, растителни и животински масла и др. Завършила е Техническия университет, Тракийския университет и Университетът по хранителни технологии. Има множество сертификати от България и чужбина. Понастоящем е преподавател е в Технически университет – София, Факултет и Колеж –  Сливен.

Чаровната дама е създател е на проекта „Здраве и красиво тяло” и развива успешна дейност като експерт по диететика. Успешната си кариера като експерт по храненето д-р Проданова иска да пренесе сред повече хора, на които да е полезна. Помогнала е на много хора в борбата с наднорменото/поднорменото тегло и здравословни проблеми следствие на неправилно хранене. Хора, които са й се доверили и на които животът е започнал отново, са много ученици, младежи, активни работещи и по-възрастни. С много умения, желание и любов д-р Проданова успява всекидневно не само да промени външния вид на своите клиенти, но и да ги научи как да се хранят здравословно.

На предстоящите местни избори тя е кандидат за общински съветник в Сливен. Явява се в листата на партия „Пряка демокрация” с кандидатът за кмет на община Сливен Пламен Крумов и е пета сред претендентите. Сред останалите кандидати за съветници в листата са лекари, университетски преподаватели, юристи, учители, хора от бизнеса и други общественици. Всички те са доказани професионалисти в своята област и в живота.

Д-р Проданова е личен специалист по хранене на много политически личности, един от които е президентът Георги Първанов, който я подкрепя в различни обществени и политически инициативи, и действия. Редовно участва и организира множество дарителски кампании, пример за това са: „Дари коледна вечеря на хора в крайна нужда”, „От хора за хора” и др. Тя и екипът й помагат за събирането на хранителни продукти за хора в нужда. Д-р Проданова казва: „Аз и екипът ми вярваме, че доброто винаги намира начин”.

Също така тя е и бивш съветник на депутата Владимир Маринов в 47–ото Народно събрание в комисията по Земеделие, храни и гори. В този период тя вкарва за разглеждане здравословното хранене при децата в Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието и Министерството на земеделието. Винаги е акцентирала над активната борба със затлъстяването при децата. “Днес наднорменото тегло е сериозен здравословен, а не само козметичен и естетически проблем”, казва д-р Проданова. По думите й, здравето на хората е влошено по много причини, но една от тях несъмнено е нездравословното хранене и влошеното качество на храните, които се консумират. Експертът обяснява, че в много страни в Европа от години се водят успешни политики в посока осигуряване на достъп на децата до здравословна храна в учебните заведения. Д-р Проданова е категорична, че тук в България могат да се направят решителни стъпки в тази посока.

„Според данните на СЗО това е болестта на модерния свят, проблемът много често започва от ранна детска възраст. Именно затова е изключително важно децата да се хранят само със здравословни продукти, местно производство, да минат на безплатно хранене в училищна среда. Спортът е изключително важен при децата”, казва д-р Проданова. Тя разказва, че някои общини в България вече са въвели намаляване на местните данъци, с цел мотивиране на родителите да инвестират в спорта при децата. Организирането на мащабни образователни кампании в областта на храненето, с цел да се насърчи разпространението на добри стратегии за хранене и хигиена на храните е от изключителна необходимост. „Вярвам, че община Сливен може и ще бъде пример за други общини в тази област, това е добра и устойчива основа, която позволява да се пресекат в зародиш лошите хранителни навици, които създават благоприятна почва за възникването на тежки хронични заболявания в бъдеще”, споделя специалиста по хранене.

Темата за здравословното хранене на деца от ранна детска възраст е разглеждана от СЗО и се водят добри политики в Европейския съюз по темата. Пример за това е Италия, която е възприела практиката всяко учебно заведение, било то детска градина, ясла или училище, да разполага със собствена кухня и столова.

„В училищна среда да се обособят места за хранене и при необходимост да бъдат изготвени менюта за деца със специфични здравословни нужди”, твърди д-р Проданова.

Освен здравословното хранене на децата в община Сливен, д-р Ваня Проданова предлага да се организира „Фестивал на храните по света”. Сигурна е, че ще се привлекат много туристи в града на Сините камъни, които ще дойдат, за да опитат традиционни ястия на майстор-готвачи от различни държави. „Практиката показва, че такива кулинарни фестивали са изключително търсени по света”.

Защо подкрепя Пламен Крумов за кандидат-кмет?

Вижданията на г-н Пламен Крумов за промяната на Сливен са сходни с тези на д-р Проданова. По думите й, той е много деен и мислещ човек. Д-р Проданова е убедена, че работата и управлението му, ако спечели изборите на 29-ти октомври с бюлетина №16, ще вървят в правилната посока за развитието на този така красив град. Д-р Проданова застава изцяло зад програмата на Пламен Крумов. За него казва, че той е обществена личност, хуманист и родолюбец.

Семейството, детето ѝ и подкрепата от толкова много хора я крепят години наред да продължава в общата и най-важна кауза „Здравето на нашите деца!”. За нея водещо винаги е това, че бъдещето е продукт на настоящето.

Какви са останалите кандидати за съветници в листата?

Лекари, университетски преподаватели, юристи, учители, хора от бизнеса и други общественици. Всички те са доказани професионалисти в своята област и в живота.

Facebook Comments