ЛЮБОПИТНО

Великден с музиката на Йохан Себастиан Бах

Докато Великденският дух изпълва въздуха с надежда за мир, здраве и благоденствие, любителите на музиката в Сливен ще имат удоволствието да чуят специален бароков концерт, посветен на вечните композиции на Йохан Себастиан Бах. 

Във Велики вторник – 30 април 2024, от 18:30 ч., пленителните хармонии на безсмъртния композитор ще ехтят между стените на зала „Сливен”, пренасяйки публиката в една епоха на музикална елегантност и дълбок духовен размисъл.

Програмата на концерта включва селекция от четири изящни произведения, показващи гения на автора и майсторството на специално поканените гост-солисти. От сложния контрапункт до емоционалната дълбочина на изразяване, Баховата музика продължава да пленява слушателите векове след създаването си.

Вечерта ще започне с BWV 1055r, преработена версия на Концерт в ла мажор, представящ виртуозния талант на цигуларката София Проданова. Специалист в исторически информираната практика, със своята барокова цигулка тя става първата българка, лауреат в над 60-годишната история на конкурса Й.С. Бах в Лайпциг. Нейна сцена са Уигмор Хол, Роял Албърт Хол, Концертгебау Амстердам, Версайския дворец, Елбфирхармония  в Хамбург, Концертхаус Виена, Операта в Брюксел, Парижката Филхармония и много други. 

Монументалният концерт за клавесин и оркестър в ре минор BWV1052, ще заблести в майсторската интерпретация на Марио Солацо. Възхитителният ни гост е роден в Неапол и е основател и директор на звукозаписната компания NovAntiqua Records. Той редува дейностите си на пианист и фортепианист с тези на клавесинист и диригент, разчитайки на обширен репертоар, вариращ от барокова до съвременна музика. Марио Солацо е изнасял концерти за най-реномираните фестивали и концертни сезони в Европа. От 2006 г. е професор в Istituto Superiore di Studi Musicali Vecchi-Tonelli в Модена, където работи и с българската оперна легенда Райна Кабаиванска. 

Добре познатият и обичан от публиката концерт за две цигулки и оркестър BWV 1043, ще прозвучи в изпълнение на София Проданова и Кремена Оксенкруг. 

За първи път ще бъде изпълнена и преработката на концерта BWV 1060, във версия за цигулка, обой, виолончело, фагот и оркестър, дело на обоиста Пламен Проданов. 

Основната роля на виолончелото в концерта ще бъде изпълнена от фантастичната Линда Манчева, която е също е посветила своята музикална кариера на исторически информираната изпълнителска практика на старинна музика. Тя специализира бароково чело в Университета за изкуства в Берлин, концертира активно в цяла Европа, лауреат е на международни конкурси за барокова музика в Германия и Италия, стипендиант е на фондация Йехуди Менухин „LiveMusicNow”. 

Най-важните особености на събитието, които ще обогатят изживяването на слушателя, са както вниманието към детайлите, като орнаменти, артикулация и фразиране, така и стремежът към пресъздаване на звуковия свят от времето на композитора. 

Този концерт е почит към духа на най-светлия християнски празник, време за прераждане и духовно съзерцание, чрез трансценденталната красота на музиката на Й.С.Бах. 

Билети се продават онлайн на epaygo.bg, в касите на EasyPay и на касата на зала “Сливен” с работно време: 10:00-13:00 и 15:00-17:00 ч. 

Facebook Comments