СЛИВЕН

Вижте старите и ръждясали тръби, които са доставяли вода

Огромна маса старо желязо, всъщност купища довчерашни водопроводни тръби – ръждясали, надупчени и изронени, са струпани в двора на помпена станция Червенаково, която захранва с вода Нова Загора и околните села. В района на помпената станция вече се полагат новите тръби, други чакат ред да бъдат монтирани на мястото на старите.

Същият сбор от ръждясали тръби е струпан в покрайнините на Сливен, в близост до пречиствателната станция за питейни води, където се подменя част от довеждащия водопровод от яз. „Асеновец“.  

Гледката на старите тръби, по които досега е текла питейната вода, е потресаваща. По всичко личи, че отдавна са плачели за смяна, с годините все отлагана. Сега огромните тръбопроводи за вода се подменят по европейски проект, изпълнението на който създава доста неудобства на гражданите. 

В централната помпена станция „Червенаково“ се прави основен ремонт.  Дейностите по европейския проект обхващат и подмяна на помпени агрегати в 13 бункерни станции по Тунджа, които изпращат вода на помпена станция „Червенаково“, откъдето големи помпи тласкат вода към Нова Загора, Кортен и много села. По протежение на този водопровод се работи по основния ремонт на два разпределителни водоема от 5000 и 6000 куб. м, с подмяна на тръбна арматура и кранове. 

В района на Нова Загора се ремонтират още и двете новозагорски помпени станции „Север“ и „Депсизи“, които, заедно с „Червенаково“, снабдяват с вода града. Това е причината за спирането напоследък на водата, без което ремонтът е невъзможен. Подмяната на водопроводната мрежа към момента е извършена на 90 процента. Изграждането на канализацията е почти приключено, с изключение само на един канал с бетонова основа, около който ще се извърши атрактивно озеленяване.

В покрайнините на Сливен багери и работници вадят стари тръби и прокопават леглото на нови. Според Станчо Симеонов от „ВиК“ – Сливен, който следи и контролира изпълнението на проекта, тук са подменени 700 от общо 800-те метра чугунени тръби Фи 80, по довеждащия водопровод от язовир „Асеновец“ към новия водоем от 10 000 куб. м, който остава да бъде покрит. Той се изгражда до пречиствателната станция за питейни води. От този водоем ще се разпределя водата за градските водоеми на Сливен – „Хамам баир“ и „Батмиш“ – за висока и средна зона. Строителните работи са към своя край, остава да се положат още 100 метра тръби.

От Пречиствателната станция за питейни води също се изгражда довеждащ водопровод до водоемите „Бункера“ на Батмиш и „Хамам баир“ с тръби Фи 700. Единият водопровод е около 900 м, а другият е над 2 км. Довеждащият водопровод от яз. „Асеновец“ до Пречиствателната станция за питейни води, който е 8 800 м, ще се подменя на следващ етап от проекта.

„Това не е само за Червенаково и за довеждащия водопровод на Сливен. Навсякъде, където подменяме такива тръби, те са в същото окаяно състояние. Ето само един пример, за да видят всички наши потребители в какво състояние е водопроводната мрежа. Такъв голям и сложен проект за реконструкция изисква търпеливост, дипломатичност и такт. И когато говорим, че трябва да има търпение и толерантност, да се отчита фактът, че проектът е за много години напред, че скоро няма да има такава възможност и че сега имаме изключителния шанс да изхвърлим старите тръби. Ние винаги обявяваме графици за изпълнението на обектите. Когато не можем точно да се придържаме към тях, нека потребителите разберат, че ползите по-нататък ще бъдат много по-големи от изтърпяваните временни неудобства”, заяви управителят на ВиК – Сливен инж. Севдалин Рашев.

“Всеки, който види снимките, може да направи разликата между подменяните досегашни и новите чугунени тръби, които се полагат. Те са с изключително високо качество и имат много дълъг живот. Новите тръби отговарят на всички изисквания за тръбопроводи за питейна вода. Монтират ги професионалисти, които много бързо се справят с полагането на тръбите. И когато завърши реконструкцията на ВиК-мрежата по проекта, тогава в язовира и по водопроводната мрежа ще имаме един резерв, който ще стига за две години. В момента, колкото вода може да се събере язовира за една година, толкова употребяваме за питейни цели. Тогава качеството на водата ще бъде много по-добро и прекъсванията поради аварии ще бъдат ограничени”, допълни Рашев. 

“Вече почти се приключва с подмяната на 23 километра водопроводна мрежа в Сливен, 17 км в Нова Загора, изградена е 5 000 м канализация. В кв. „Речица“ старата 50-километрова водопроводна мрежа беше направена дори не от метални тръби, а от азбестоциментови, с напукани уплътнения, вече изхвърлени от водата, самите тръби са изгнили, отдавна изживели живота си. Така по-голямата част от водата, която наливаме там, изтича в земята. Смятам, че всички които живеят в „Речица“, трябва да се ангажират и да помагат с разбиране и търпение. Защото това беше голямото усилие на всички консултанти, на всички служители във ВиК.  Най-общо казано, успяхме да направим една изключително голяма инвестиция, която сериозно ще допринесе за опазване на околната среда, подобряване качеството на водата, на живота, намаляване на водните загуби, икономия на електроенергия и всички обществени ползи, с които кореспондират големите задачи пред ВиК-дружеството”, обобщи управителят на ВиК – Сливен. 

 

Facebook Comments