БЪЛГАРИЯ

„Възраждане“ иска изслушване на министъра на образованието по случая с Школо

Продажбата на на образователната платформа за управление на училищните процеси „Школо ООД” на британския доставчик на образователен софтуер “Джунипър Едюкейшън” и неяснотите, свързани с последиците за българското образование, както и така наречените „конфиденциални условия” по придобиване на един от най-използваните доставчици на образователен софтуер в България, събудиха основателни страхове и обществено напрежение сред родители, учители и ученици, алармират от “Възраждане”.

По данни на дружеството,  услугите на “Школо” се използват от над 1700 образователни институции в страната, а условията по прехвърлителната сделка са конфиденциални.

„Недопустимо е министерството на образованието и науката да е допуснало възможността сделки с такъв огромен мащаб да се извършват без знанието, контрола и надзора от страна на държавните институции. Ние от „Възраждане” считаме, че всички действия и реформи, касаещи ключови сектори в Република България, следва да се извършват в условията на прозрачност, предвидимост отговорност и отчетност пред българския народ. Предвид гореизложеното и високото обществено значение на темата, считаме, че в интерес на обществените очаквания за публичност и контрол върху дейността на изпълнителната власт, следва да бъдат предприети своевременни мерки”, посочват от „Възраждане” във внесеното от тях искане за изслушване на министъра на образованието.

Facebook Comments