Сливен

В Сливен отбелязаха Националния ден на безопасността на движението по пътищата

Пътна полиция, Регионалната здравна инспекция (РЗИ) и Български червен кръст (БЧК) в Сливен отбелязаха 29 юни – Национален ден на безопасността на движението по пътищата.

Днес, на сливенския булевард „Хаджи Димитър“, доброволци от Българския червен кръст, представители на РЗИ и служители на Пътна полиция към Областната дирекция на МВР в града проведоха разяснителна кампания, насочена към водачите на моторни превозни средства. Акцент в тазгодишната инициатива е опасността от употребата на алкохол, наркотични вещества и техните аналози.

От БЧК раздадоха на водачите брошури и дипляни, специално подготвени за целта от организаторите на събитието. Материалите съдържат информация за въздействието на алкохола върху общото състояние на водачите и способностите за шофиране. Развенчават се митове, свързани с техники за бързо изтрезняване и как може да се излъже дрегера, употребата на една бира и предвидения толеранс в закона от допустимите 0,5 промила. Обръща се внимание на връзката между употребата на алкохол и превишената скорост, която също е фактор за възникване на пътни произшествие с голям брой загинали и ранени.

29 юни е определена за единна дата за безопасност на движението с решение на МС от 2019 година и се отбелязва в национален мащаб. Инициативата е на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и цели непосредствено преди периода на повишения брой пътувания, свързани с летните отпуски през юли и август, да се акцентира вниманието на водачите за по-безопасно и толерантно шофиране.

Facebook Comments