СЛИВЕН

В Сливен се проведе инициатива под надслов “Насилието е като тютюнопушенето – то убива”

В Сливен се проведе инициатива под надслов “Насилието е като тютюнопушенето – то убива” организирана от Академия за Активни Младежи.

Насилието и агресията са съвременния бич на нашето общество. Не съществува човек, които да не е бил жертва на насилие под една или друга форма. Още по-отчетлив този проблем е за учениците и невръстните деца, които нямат нужния опит и механизми да се справят с подобен проблем. Именно поради това Академия за Активни Младежи създаде проект, който има за цел да намали негативните влияния на този проблем и да предостави възможността на младежи, които се чувстват жертва на насилие да поработят с психолог и заедно с други свои връстници от нашата общност да преодолеят своите травми.

По време на проекта се проведоха над седем срещи с психолог на различни теми, които повлияха изключително благоприятно на всички участници. Темите на срещи бяха най-разнообразни от разглеждане и преодоляване на травми, до как да се справим с насилието и да имаме психологическите инструменти за това.

Желаещите да се включат в проекта бяха подбрани благодарение на помощта на учители от различни училища в град Сливен. Мотивацията им за участие беше възможността да се срещнат с други връстници, които не се страхуват да говорят за своя опит, преживявания и това как са трансформирали своя негативен опит в позитивен такъв. Работата с опитни психолози даде силна мотивация за участниците, тъй като за съжаление съществува огромна стигма върху дейността на психолозите и много хора се страхуват или срамуват да ги посетят.

Призивът на проекта е всеки да има смелостта да се противопостави на насилниците, да не бъде безучастен когато стане свидетел на насилие, да не се страхува да си признае, че е станал жертва и да потърси помощ, както и да е активен в своята общност, да се включва в доброволчески инициативи и Европейския Солидарен Корпус.

Всеки, който желае да стане доброволец и да бъдете активен в общността в град Сливен може да посети страницата на Академия за Активни Младежи и се свържете с тях.

Facebook Comments