БЪЛГАРИЯ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ОКТОМВРИ 2022

ГЕРБ: “Промяната” завеща кризи във всички сфери на обществения живот

Кризите в България не са вносни. Те са напълно “домашно” производство. Това каза по време на брифинг, на който бяха представени спешни средносрочни антикризисни мерки, заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Той добави, че причината за високата инфлация са високите цени на енергоносителите. „Там е отговорът на въпроса как най-бързо да се намали инфлацията от т.нар “домашно” производство заради “промяната”. Новите мерки, които ще дадат резултат, могат и да са стари и изпитани мерки, подчерта той.

„Има липса на дърва за огрев – да върнем “стария” модел, за да може хората да имат достъп до дърва и то на ниски цени. Сходна е ситуацията и с мигрантския натиск. И тук добрите нови решения са старите решения“, добави Дончев.

Той каза, че правителството на “промяната” е завещало на България кризи във всяка една сфера от обществения живот. „Най-голямата – енергийната криза. Криза с доставките, най-вече тези на природен газ. За ГЕРБ водещ приоритет винаги е била диверсификацията. Подменихме и модернизирахме изцяло компресорните станции у нас. Припомняме, че правителството на Борисов е първото, което е изградило интерконектор със съседна на нас страна. Оставихме на следващото правителство един почти готов проект – правителството на “Промяната” се провали, а мрежата трябваше да заработи на 31 декември 2021 година“, каза още Дончев.

Той посочи, че в България диверсификацията е диверсификация по “Харвардски” – спират газа от “Газпром”, после връщат руския газ, но с 30% по-скъп и чрез посредници.

„Рецептата за енергийна сигурност е стабилно управление на страната. Стабилно управление без ГЕРБ-СДС е невъзможно“, каза още Дончев.

По темата с доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ “Козлодуй” напомняме, че процесът по диверсификация започна през 2018 г., а не с Кирил Петков, както твърди той. Ние считаме, че в този момент, в който е важно да се гарантират доставките на свежо ядрено гориво, трябва да се ускори този процес по финализиране на диверсификацията“, каза Теменужка Петков.

Деница Сачева посочи, че резултатите от политиката на “Промяната” и на Корнелия Нинова, са довели до пълно объркване в сектор “Дърводобив” и прекратяване на практиката само държавни предприятия да добиват и продават дърва. Според нея миналата година по това време един кубик е струвал 90 лв., сега е почти 200 лв., а пелетите са достигнали 1000 лв. за тон.

„Състоянието на икономиката и финансите е влошено. Държавата има нужда от лечение, но не от шамани, а от прецизни хирурзи. Голяма част от инфлацията е европейски проблем, но в България, поради шаманите, които управляваха доскоро, е двойна. Шаманите докараха България до ситуация на безизходица в публичните финанси“, подчерта Александър Иванов.

Томислав Дончев уточни, че при управление ГЕРБ категорично няма да вдигат данъците. „Всеки сигнал за увеличаване на данъци свива инвеститорския интерес. Управлението на “промяната” доведе до нулев инвестиционен интерес към България. Ще търсим укрепване на финансовия капацитет на общините, реализиране на потенциала на европейските фондове и средствата, които чакаме от Плана за възстановяване. До ден днешен няма постъпил нито един лев по Плана, който да помогне за излизането на България от кризата“, каза още заместник-председателят на ГЕРБ.

Мерките, които ГЕРБ предлага са направени така, че да сложат край на безхаберието и популизма в държавните финанси. „Ще ограничим неефективните разходи на управлението на “промяната”. При тях имаше рекордни политически кабинети и раздуване на щатове в министерствата. Няма да има уреждане на приятели и роднини по бордове. Само в Министерски съвет имаше 62 съветници!“, уточни Александър Иванов.

Относно бъдещото управление Томислав Дончев посочи: „С всички не може да се управлява, когато всички управляват, народът е в опозиция“.

Facebook Comments