СЛИВЕН

Горската младеж – Интервю за спорта ориентиране

Защо е важно развитието на малко населените места и градове?

В един малък град е по-лесно да се осъществяват дейности с деца и младежи, тъй като разстоянията са по-кратки и много по-лесно могат да се привлекат хора от нашата таргет група. Ориентирането залага много на меките умения, на физическите, както и технически такива – с карта и с компас – това изключително много помага за концентрацията и за излизането от зоната на комфорт. Живота постоянно ни дава препятствия и именно спорт като ориентирането учи как с лекота да преминаваме през тях.

Какво дава гората на един човек?

Здраве! Гората е най-добрата клинична пътека. Чистия въздух, движението- когато си активен имаш повече енергия. Движението ни дава здраве.

Как мотивирате младите хора да се присъединят към горския спорт?

Многo деца се отказват, а тези които остават изпитват тръпката от търсенето, откриването и намирането. Има емоция, минаваме препятствия заедно. За различка от други спортове ние имаме отличен контакт с конкурентите си и умеем да създаваме приятелства. Спортът е отличен особено когато е комбиниран с приятелства, природа, развитие.

Какво мислете за лечение чрез природата?

Човек може да се излекува от гората, категорично- не всеки може да бяга, но всеки може да е сред природата, да е турист, да върви- много хора са се излекували като са променили начина си на живот. Вярвам в билките, в слънчевите лъчи, в природата – вярата помага в много от случайте. Имаме деца, които тръпнат за контакта с природата- не ги е страх от дъжд- потапят се в него, не се притесняват от студ или лоши метерологични условия.

Населеното място пречка ли е за успеха на дейностите?

В малкия град е по-лесно да запалиш нови малдежи- защото хората знаят за нашия имидж и лесно се чува и знае за нас-което прави възможно много нови деца и младежи посоянно да идват в нашата организация.

За общността?

Каквото и да се прави в малки групи е огромен плюс за деца, пшреминаващи през травми – като развод, трудно детсвто-  и когато си част от общност се чувстваш по-малко травмиран и по-лесно преживяваш това през, което преминаваш през личен опит.
Каква е алтернативата на полезнаша общност -токсичната. Именно за това ние сме горди да предлагаме една полезна и достойна алтернатива. Искаме в бъдеще децата и нашите внуци да живеят в един по-добър свят. Ние възпитателите и родителите трябва съвместно да възпитаваме това бъдещо поколение и да гледаме в една посока.

Какъв е проблемът на съвременното ни общество?

Наркотикът на 21-ви век са телефоните, телевизията и Интернет. Искаме всички бързо да се случва, липсва ни търпение. Повечето от моите познати нямат телевизор в тях- те не гледат телевизия- когато ги попитам защо, те казват защото нямаме нужда рекламите да ни казват какво да ядем, какво да купуваме. Дори нямаме нужда от кола. Не бихме искали да замърсяваме природата и да сме поредните консуматори.

Интервюто е част от проекта Горска Младеж и от проведени множество проучвания, мултуплицирани събития и дейности.

Facebook Comments