Сливен

Десетки миряни в Сливен се поклониха пред чудотворната икона на св. Ефрем Нови

Десетки миряни в Сливен се поклониха пред чудотворната икона с частица от мощите на св. Ефрем Нови.

Светинята бе посрещната с тържествен камбанен звън и положена в църквата „Успение Богородично“, където отец Йоан отслужи Божествена Света литургия.

Иконата ще остане в храма за поклонение на християните през целия ден днес.

От 19.30 часа в Читалище „Зора“ ще бъде прожектиран и филмът “Светецът светкавица”, чийто автор е журналистът Ангел Бончев. Лентата разказва за ангелския живот и дивните чудеса на св. Ефрем Нови.

Във филма участват хора, докоснати от светеца светкавица, както наричат св. Ефрем в Гърция и Румъния.

В “Светецът светкавица” са заснети личните истории на хора, случили се през годините, за изцеления от ракови заболявания, връщане към живота на едно мъртво в утробата на майка му бебе, възстановяване от психическо заболяване на една българка, която преди това се е опитала да се самоубие. Ще научите и за разкриването на свети Ефрем пред майка Минодора, игумения на манастира “Рождество Богородично” в Кабиле, преди 10 години.

Известна гръцка певица споделя как свети Ефрем я е предпазил от загуба на гласа й. Голямата българска актриса Емилия Радева озвучава сцена във филма, превъплъщавайки се в майка Макария, която е намерила мощите на свети Ефрем Нови на 3 януари 1950 година.

Филмът „Светецът светкавица“ е носител на първа награда на фестивала “Славянска приказка”.

Facebook Comments